Zo. 18-11: Agnietenconvent ‘De Werkloze toekomst’

Vandaag vindt de open dag plaats in de Agnietenkapel in Gouda

Het Agnietenconvent presenteert dit jaar het jubileumprogramma: ‘Gouda in 2043, na de grote omwenteling’. Daarin kijken we ook vooruit, nog eens 25 jaar. Hoe zou de samenleving er in 2043 uit zien? En hebben de mensen in de jaren daarvoor ingezien welke uitdagingen hen te wachten staan? Wat staat op het spel? In dit kader vindt zondag 18 november de tweede lezing plaats door filosoof drs. Dennis de Gruijter over: De Werkloze toekomst.

De toekomst is werkloos. Door robotisering en automatisering zal lichamelijke en cognitieve arbeid grotendeels verdwijnen. Steeds meer mensen zullen minder kunnen werken. Wat betekent dat voor een cultuur waarin je sociaal-maatschappelijke waarde voornamelijk bepaald wordt door werk? Wat betekent dat voor burgers die opgevoed zijn met de Calvinistische en socialistische arbeidsethos dat werk zin geeft aan je leven? Is de werkloze toekomst een utopie of een crisis, een verworven vrijheid of een nieuwe slavernij? (Dennis de Gruijter) ‘Wat is – als we niet meer samenvallen met ons werk – onze sociaal-maatschappelijke waarde als mens’. (Philipp Blom)

Het Agnietenconvent vindt zondag 18 november van 11.45 tot 13.15 uur plaats in de Agnietenkapel in Gouda. Drs. Dennis de Gruijter is filosoof, auteur, docent, grondlegger van de Nederlandse Filosofie Olympiade en stadsfilosoof van Gouda, en bestuurslid van het Agnietenconvent.

Aanmelding vooraf is niet noodzakelijk. Toegang is gratis. Na afloop vragen we u om een bijdrage om de onkosten van de lezing, de huur van de kapel en de gratis koffie en thee te bestrijden.

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

18-11-2018 09:00