Vanaf november 2014 starten het Diaconessenhuis Leiden, Groene Hart Ziekenhuis (Gouda) en Rijnland Ziekenhuis (Alphen aan den Rijn en Leiderdorp) met gezamenlijke zorg op het gebied van borstkanker. Dit gebeurt vanuit Oncologie Netwerk West, een samenwerkingsverband waarin een totaalpakket van zorg rondom veelvoorkomende kankersoorten wordt geboden. Doel van samenwerking is de kwaliteit van zorg voor patiënten nog verder te verbeteren.
Anneke Zeillemaker, mammachirurg: “De zorg die we vanuit Oncologie Netwerk West kunnen bieden is op een aantal essentiële punten onderscheidend: snelheid, kwaliteit en zorg dichtbij huis. Dit betekent bijvoorbeeld dat patiënten met verdenking op borstkanker vijf dagen per week binnen één dag in hun eigen regio terecht kunnen op de mammapoli. Tijdens dit bezoek wordt de patiënt direct onderzocht om vast te stellen of er sprake is van een kwaadaardige aandoening. Hierna worden de uitslagen besproken, zodat de patiënt al na een paar uur weet of er wel of geen sprake is van borstkanker. Bij ongeveer 70% van de patiënten is er namelijk geen sprake van borstkanker.”
Binnen Oncologie Netwerk West bundelen artsen en verpleegkundigen, gespecialiseerd in de behandeling van kanker, hun kennis en ervaring in een gezamenlijk behandelteam. Dit leidt tot betere genezingskansen, meer behandelmogelijkheden en de hoogste kwaliteit van zorg. De zogenaamde casemanagers maken standaard onderdeel uit van het behandelteam. Dit zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die alle zorg rondom een patiënt coördineren vanaf de diagnose tot en met het einde van de behandeling. Ook zijn zij het vaste aanspreekpunt voor de patiënt.
“Op het gebied van borstkanker is Oncologie Netwerk West het grootste netwerk in Nederland met meer dan 600 operaties per jaar. De diagnostische onderzoeken, de meeste behandelingen en operaties, de controles en nazorg vinden plaats in het ziekenhuis in de eigen regio van de patiënt. Het reizen van de patiënt beperken wij tot het minimum,” aldus Anneke Zeillemaker.