Za. 11-05: Ontmoet de Zuid-Hollandse molenaars!

Op 11 en 12 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. In de provincie Zuid-Holland doen rond de 130 molens mee. Voor kinderen is gratis een molenbouwplaat op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

Feestelijke activiteiten op de Zuid-Hollandse molens

Kom óók op bezoek en de molenaar vertelt je alles over zijn prachtige molen. Vele molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten om er een gezellige dag van te maken. Enkele bijzondere openstellingen zijn:

Advertisements
  • Zaterdag 11 mei, 10.00-16.00 uur: Er zijn deze dag twee vaartochten door de Kaag en Braassem. De ‘Hop-on-hop-off’ boot vaart langs zes molens van de Rijnlandse Molenstichting (van 10.00 – 15.30 uur vaart er elke half uur een boot met onderweg drie tussenstops) en de vaartocht ‘De molenaar vertelt’ komt langs vier molens. Geniet al varend niet alleen van de molens maar ook van het rustieke Rijnland.
  • Zaterdag 11 mei, 10.00-16.00 uur: Bij De Salamander in Leidschendam wordt het indrukwekkende zaagproces ‘van boomstam tot plank’ gedemonstreerd. Houtdraaiers maken siervoorwerpen. Voor kinderen zijn er kleurplaten en een speelblokkendoos en zij kunnen figuurzagen.
  • Zaterdag 11 mei, 10.00-17.00 uur: Bij De Korenmolen van Oostvoorne worden rondleidingen verzorgd en pannenkloeken gebakken. Ook is een gecombineerd bezoek mogelijk met openluchtmuseum Duinhuisjes. Vervoer tussen beide locaties met boerenkar.
  • Zaterdag 11 mei, 10.00-16.00 uur: De Mallemolen, Molen van de Oostpolder in Schieland, in Gouda draait en is open.
  • Van 11.00-12.00 uur is er een workshop zingen met divers molenrepertoire olv Anjo van Hemert met een afsluitend optreden.
  • Om 14.00 uur een molenrecital: Mallemolen door de eeuwen heen met klassieke liederen.
  • Zaterdag 11 mei, 10.00-16.00 uur: Op en rond de Windlust in Nieuwerkerk aan den IJssel is deze dag van alles te beleven. Er is onder meer een rondleiding, een expositie en een fiets- of wandeltocht langs de molen. Verder is er een loterij met enveloppen waar wel of geen prijs in zit. Ook is het mogelijk met een boot naar het gemaal van het hoogheemraadschap heen en terug te varen.

U bent van harte welkom!

Gratis molenbouwplaat

Voor kinderen ligt op elke deelnemende molen een gratis molenbouwplaat klaar.

Meer weten? Ga naar molens.nl

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast word

11-05-2019 09:00