Za. 10-12: Nacht van het Zilver in Schoonhoven

Geniet op 10 december tijdens de Nacht van het Zilver van al het moois dat zilverstad Schoonhoven te bieden heeft. Tussen 18.00 en 24.00 uur openen de goud- en zilversmeden op deze 9e editie van de Zilvernacht hun ateliers, galeries en werkplaatsen. Hier vindt u zilver in overvloed. Alles met liefde en vakmanschap gemaakt.

Fonkelend vakwerk
Vuurkorven verdrijven de nachtelijke kou en werpen een betoverend schijnsel op eeuwenoude muren. Daarachter hameren en tikken de zilversmeden aan hun creaties. Sfeervolle etalages vol prachtige sieraden en zilverkunst fonkelen u tegemoet. U bent deze nacht welkom op ruim dertig locaties vol sfeer en vakmanschap. Het juiste moment om een persoonlijk cadeau uit te zoeken voor onder de kerstboom.

Zilver voor altijd
Het ambacht van zilversmeden is een metier dat jarenlange studie en oefening vergt. Mooi om te zien is dat mensen van alle leeftijden dit vak kunnen leren. Tijdens deze editie van Nacht van het Zilver bewondert u dit talent, de vaardigheden en de toewijding van jong en oud. Een ding wordt meteen duidelijk: zilversmeden is passie! Dit ziet u bijvoorbeeld bij de demonstratie ‘Leren zilversmeden is van alle leeftijden’. Onder leiding van een ervaren goudsmid laten oudere leerlingen zien wat er komt kijken bij het smeden van een zilveren sieraad. Ze zijn te gast achter de werkbanken van het atelier van Dick van de Lagemaat, bereikbaar via Havenstraat 47.

Advertisements

Warme ontvangst in de Grote Kerk
In de Grote Kerk kunt u terecht voor informatie over de activiteiten tijdens de Nacht van het Zilver, een printje van de twee looproutes en een kopje koffie of thee. Warme snacks en een kopje snert vindt u bij de bakfiets van Martin Pauw op de Dam bij de ingang van de Grote kerk.

Nog een greep uit de vele activiteiten:
• Nachtburgemeester Micha Magnée gaat samen met zilvernimfje Victoria op pad langs de edelsmeden die u in hun warmgestookte ateliers hartelijk welkom heten.
• Vanaf de Grote Kerk begeleiden tussen 18.00 en 21.30 uur stadsgidsen u langs de vele goud- en zilversmeden, unieke exposities van zilverkunst en diverse demonstraties.
• Oud-vakscholieren (5 of meer jaar geleden afgestudeerd) met een eigen bedrijf in goud- en zilversmeden tonen in de Grote Kerk hun collectie. Ook ziet u hier de prijswinnende video’s van de Meesterstukken 2016.
• Spangen zijn hip! Bij Rikkoert Silverhuys ziet u een demonstratie van het smeden van dit zilveren sieraad. Ook zilversmid Michel Kortman demonstreert deze avond zijn vaardigheid hiermee op de unieke locatie van de Veerpoort. Hij maakt ze zelfs ter plekke op bestelling!
• Bij Artis Causa vieren zilversmeden Gabri Schuhmacher en Huub Rogier deze avond hun 20-jarige samenwerking met een feestje.
• In de Hoge Vierschaar presenteren 8 jonge zilverkunstenaars hun mooiste werk. Na het doorlopen van de Vakschool namen zij allemaal ook deel aan de Masterclass zilversmeden.
• Edelsmederij Marjon Kappers kleedt de nacht aan met live muziek van Still Blue!
• Geïnspireerd door antieke theezeven en miniaturen ontwikkelde Maja Houtman in de afgelopen vijftien jaar een eigen techniek die zij ‘twisted wirework’ noemt. Deze nacht is een selectie van grotere werken en enkele sieraden te bewonderen in de Commissiekamer van het stadhuis. Uiteraard ontbreken de stukken waarmee zij internationale prijzen won niet!
• Rikkoert Silverhuys organiseert een gratis taxatieavond à la “Tussen kunst en kitsch”. Neem uw goud, zilver en horloges mee en laat dit beoordelen door een expert.
• In het Rikkoert Juweliershuys vindt u een bijzondere collectie zilveren sieraden met letterlijk een gouden randje. En dat gaat prima samen.
• Stap binnen bij galerie Honar en zie met eigen ogen hoe het eraan toegaat bij de workshops.
• Een groep Utrechtse edelsmeden vervaardigt handgemaakte sieraden van fairtrade goud en zilver. Daarmee willen zij een maatschappelijk statement maken. Te zien in de oude Raadszaal.
• Om 19.30 en 21.00 uur stelen sieraden en horloges de show tijdens een sieradenshow voor dames en heren in het Rikkoert EDELambachtshuys.
• Bij atelier en galerie 12beadglass ziet u hoe glaskralen gemaakt worden en hoe je deze met zilveren sieraden kunt combineren. Beide ambachten vereisen techniek én creativiteit.
• Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven heet u van harte welkom bij de tentoonstelling Crowned. Ga er zelf creatief aan de slag in het Zilverlab of win prijzen bij de Zilverbingo.
• Bezoek historische werkplaatsen met authentieke machines en gereedschappen.
• Stap eens buiten uw comfortzone: ontdek ondeugend zilver bij Body Art Jewelry. Wel stijlvol en gemaakt met passie!

Afsluitende zilverparty
De Nacht wordt in stijl afgesloten. Tussen 23.00 en 01.00 uur zijn deelnemende smeden en bezoekers allen uitgenodigd om gezamenlijk het ambacht van de goud- en zilversmid te vieren. Onder de klanken van het combo van Frans van Eijk heffen we het glas op het eeuwig glanzend zilver. Hiervoor staan de deuren van kegelhuis De Engel (Koestraat 4) vanaf 23.00 uur wijd open.

Goed om te weten
Toegang tot het evenement is gratis (met uitzondering van de tentoonstelling Crowned in het Zilvermuseum) en ook het parkeren in Schoonhoven kost niets. Meer informatie over deelnemers, routes en het programma vindt u op www.nachtvanhetzilver.nl. Hier kunt u ook de brochure downloaden, met wandelroutes en op de plattegrond alle bijzonderheden op een rij.