Woe. 25-10: Start Maand van de Geschiedenis in de Chocoladefabriek

Gouda – De Chocoladefabriek staat in oktober in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘geluk’. Is geluk alleen een product van deze tijd of zijn mensen altijd bezig geweest het geluk te vinden? Wat betekent geluk voor jou? In oktober kun je alle soorten geluk vinden in de Chocoladefabriek.

We trappen het programma op 25 oktober af met een duo-optreden over liefdesadvertenties van vroeger en nu. Schrijvers Mark Traa en Vivien Waszink nemen ons mee in het lief en leed rond het zoeken naar een relatie, in vroeger én tegenwoordige tijd. Mark Traa is in het dagelijks leven redacteur van het populair-wetenschappelijk tijdschrift Quest, doet onderzoek naar contactadvertenties in negentiende- en vroeg-twintigste-eeuwse kranten en plaatst de vaak dramatische oproepjes op Instagram en Twitter. Tegenwoordig is internet ook een populair medium om een nieuwe liefde te vinden. Taalkundige Vivien Waszink, bekend van ondere andere de Wereld Draait Door en RTL Late Night en auteur van het boek ‘Woord! De taal van nederhop’, verdiepte zich in ‘datingprofielen’.

In dezelfde week, op 27 oktober presenteren we een clubavond over de geschiedenis van de gewone man. Jos Palm is historicus en journalist, hij schrijft voor Trouw en het Historisch Nieuwsblad en is redacteur en presentator van OVT, het radioprogramma van de VPRO. Hij schreef onder andere ‘De vergeten geschiedenis van Nederland’, en ‘Oerend hard, het onmogelijke høkersleven van Ben Jolink’. En nu in oktober verschijnt zijn nieuwe boek ‘De Gewone Man, een kleine mensheidgeschiedenis’, over de gewone man die er altijd al is geweest, maar waarover je niets leest in de geschiedenisboeken.
Er hoeft niet alleen geluisterd te worden in de Maand van de Geschiedenis, je kunt ook zelf actief aan de slag met geluk. Maak bijvoorbeeld een gelukdruk bij de Drukkerswerkplaats op 28 oktober. Je drukt een korte tekst die jou gelukkig maakt. Onder begeleiding van de ambachtslieden zet je je woorden zelf in lood en drukt ze op een van de oude drukpersen. Uiteindelijk ga je met een unieke ‘Gelukdruk’ naar huis.

Om het geluk compleet te maken wordt op 4 november als slotmanifestatie de Gelukkige Vondstendag georganiseerd. Heb jij bij het opruimen van de zolder iets bijzonders gevonden, zoals oude foto’s, boeken, documenten of pijpenkoppen? Heb je thuis iets liggen waarvan je denkt dat dat wél iets is om in de collectie van het archief opgenomen te worden, kom dan naar de Gelukkige Vondstendag. Een team van deskundigen, waaronder medewerkers van het museum, archief en diverse archeologen kunnen je meer over je vondst vertellen.

Ga voor meer informatie over alle activiteiten en het bestellen van kaarten naar www.chocoladefabriekgouda.nl