Woe. 25-10: Lezing Luther: een revolutie in kerk en kunst

Gouda – Luther is de veelbesproken ‘man van het jaar’. Met zijn 95 stellingen ontketende hij 500 jaar geleden de grootste revolutie in de kerk, maar ook in de kunst. Drs. Paul Bröker geeft in de Ontmoetingskerk een presentatie over: ‘Hoe de ideeën van Luther een weg vonden in de kunst’.

Kunst, vooral het werk van zijn vriend en schilder Lucas Cranach de Oude (1472 – 1553), werd ingezet om Luthers ideeën te verspreiden. Met spotprenten brengen ze, op een vermakelijke manier, het eigen gelijk en het ongelijk van de andere partij in beeld. Meerdere kunstenaars maken in die tijd prachtige schilderijen, prenten en tekeningen die de invloed van Luther tonen.

De presentatie sluit aan bij de Luther-tentoonstelling in Museum Catharijne Convent (van 22 september 2017 – 28 januari 2018). Drs. Paul Bröker is directeur van Helikon, landelijk instituut voor religie in kunst en cultuur.

Advertisements

De Ontmoetingskerk is gevestigd aan de Dunantsingel 314 in Gouda. Aanvang om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Kosten: vrijwillige bijdrage. Meer info: www.ontmoetingskerkgouda.nl