Werk: Even helemaal niks

Je rolt je handdoek uit op het warme zand, de zon brandt op de kruin van je hoofd. Even… helemaal… niks. Wat een weelde; dit zou je vaker moeten doen, denk je bij jezelf. Na een uurtje zonnen en zwemmen ga je zitten, je sluit je ogen en dan gebeurt het; de gedachte aan werk plopt op. Doe ik eigenlijk wel wat ik zou willen doen, vraag je je af. Een vraag die je de rest van de middag blijft aankleven als honing aan een kinderhand.

Dit is typisch zo’n gedachte die de ruimte krijgt wanneer je ruimte in je hoofd krijgt op vakantie. Je hoeft niets en merkt weer even hoe het is om alleen maar te doen waar je zin in hebt. Vanaf een afstandje kijk je naar je werksituatie en vraagt je af of je er wel goed aan doet, op deze manier te werken. Vrees niet, je bent de enige niet die hiermee worstelt. Uit onderzoek van RTL-Z bleek dat wel 40% van de mensen geen plezier heeft in zijn werk. Het is ook niet makkelijk om helemaal tevreden te zijn. Voor een gelukkige job spelen veel zaken mee: de werkzaamheden, het contact met je baas, collega’s, het type bedrijf. Weekblad deGouda loopt een stukje mee door het mulle zand, op zoek naar een leukere carrière.

Twijfel

Advertisements

Dus, je twijfelt. Maar waar twijfel je precies over? Komt het naar boven op push momenten: help ik wil hier weg! Of heb je vaker pull momenten: het lijkt me zo gaaf om daar te werken! Natuurlijk spelen de eerder genoemde factoren een rol. Als jij denkt dat je het elders beter kunt krijgen, ga dan op onderzoek uit.
Voor je opvliegt…

Maar voor je opvliegt kun je eerst de mogelijkheden op je huidige werk onderzoeken. Je baas heeft geen glazen bol, dus hij kan niet raden waar jij behoefte aan hebt. Verdien je te weinig, heb je teveel taken, of juist
te weinig uitdaging? Geef het aan! Hiermee kun je een hoop irritatie en frustratie wegnemen. Denk ook na over de mogelijkheden om aan jezelf werken. Want kiest je ervoor om rucksichtslos op te vliegen zonder zelfonderzoek, dan neem je ze mee naar een volgende baan. Je kunt bijvoorbeeld eerst beter leren omgaan met je collega’s, met stress en andere zaken.

Vlieg op!

Kom je er zo niet uit, of zitten de problemen elders? Ga dan op de uit- kijk naar een andere job. Dat kan van alles betekenen: het beginnen van een eigen zaak met je grote hobby, je omscholen voor een ander vak of er een jaar tussenuit gaan. Het antwoord ligt in jezelf dus zoek het daar ook. Soms kan de uitkomst angst aanjagen, bijvoorbeeld als je wen- ding inhoudt dat je heel iets anders gaat doen. Maar hoe serieus neem jij jezelf en wat kun je werkelijk verliezen? Bovendien hoef je je oude schoenen niet altijd weg te gooien voor je nieuwe hebt.

Frisse duik…

Is je brein nu oververhit? Wel, dan is dit het moment voor een frisse duik. En kom je er vanmiddag niet uit, maak je niet druk. Tijd genoeg om er een nachtje over te slapen, de vakantie is geduldig. Heerlijk toch?

04-08-2019 08:10