Vr.19-06: Het geheim van de Put van Kruijt

Op vrijdagavond 19 juni organiseren de Groene Hart gidsen van Staatsbosbeheer i.s.m. de heer Kruijt een unieke vaar- en wandel excursie in polder Oukoop. De heer Kruit, eigenaar van de Put, zal de ontstaansgeschiedenis van de put uit de doeken doen tijdens een vaartocht op de oude verveningsplas.

Het Reeuwijkse Plassen gebied heeft een rijke historie. Het winnen van turf uit deze streek is eeuwenlang een belangrijke activiteit geweest en heeft het landschap op allerlei manieren gevormd. Denk aan de diepe polders bij Tempel en de plassen zelf. In polder Oukoop is de vervening niet doorgezet. Was het veen op? Waren er niet genoeg mensen om het veen te winnen? Hoe is de put ontstaan en waarom is de plas niet groter? De heer Kruijt zal het geheim onthullen! Tijdens de excursie horen de deelnemers ook wat het werk is om dit prachtige gebied in stand te houden.

De excursie start om 19.00 uur bij Hoeve Stein aan de Oukoopsedijk 20, 2811 NG te Reeuwijk en zal tot plm. 21.30 uur duren. De deelnemers kunnen parkeren op het erf en wandelen naar de Put van Kruijt. Dhr. Kruijt geeft een inleiding, onder het genot van een kopje koffie, over de verveningsplas. Aanmelden via de website www.groenehartcentrum.nl of via 06-23774925 (tijdens kantooruren). Er is slechts plaats voor 12 personen dus wees er snel bij. De kosten, inclusief een consumptie, zijn € 8,00 per persoon en € 3,00 voor kinderen tot 12 jaar. Denk aan goede wandelschoenen en aangepaste kleding.