Verzetsmuseum krijgt pistool overhandigt van de Goudse verzetsman Abraham de Korte

Gouda – De afdeling korpscheftaken van politie Haaglanden zal op donderdag 15 maart om 15.00 uur een pistool overhandigen aan Verzetsmuseum Zuid-Holland. Het pistool heeft toebehoord aan de Goudse verzetsman Abraham de Korte en werd enige tijd geleden door nabestaanden van de verzetsman aangeboden aan het museum. Na overleg is het wapen opgehaald door de politie en wordt het nu in overleg met de officier van justitie aan het museum overgedragen.

Abraham de Korte was een man die tijdens de oorlog vooral op de achtergrond verzetswerk deed en onder andere onderduikers in huis had. Daarnaast werden in zijn opslagplaats wapens die door de geallieerden waren gedropt in de Krimpenerwaard schoongemaakt en verborgen.

Door verraad werd hij op 16 maart 1945 opgepakt en werden de wapens in zijn opslag ontdekt. Op 3 april 1945 werd hij samen met negentien anderen op de Hoflaan in Rotterdam gefusilleerd als represaille voor de liquidatie van een foute politieofficier. Hij ligt begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats Gouda. In de Goudse wijk Oosterwei is een straat naar hem vernoemd.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via persbericht@goudafm.nl