Woe. 14-3: Lezing ‘De muzikale verbeelding’

Gouda – Laurens ten Kate geeft op woensdag 14 maart een lezing in het Inspiratiehuis aan de Peperstraat op initiatief van Federatie Gouda. Liefde, erotiek, seksualiteit: het zijn thema’s die in de moderne tijd steeds nadrukkelijker de literatuur, het theater maar vooral de muziek gaan beheersen. Ten Kate laat in deze lezing zien dat de liefde in de moderne cultuur steeds het spannende gebied tussen humanisme en religie, tussen menselijk geluk en spirituele overgave in beeld brengt.

De rijke muzikale tradities, van Monteverdi’s madrigalen via Schuberts liederen tot de ballads van David Bowie, openen telkens onze ogen voor dat grensgebied. Daarin zijn ze op en top vrijzinnig, want ze zoeken in vrijheid naar de zin van wat ons ontsnapt: het geheim van de liefde. Niet voor niets zijn het juist de vrijzinnig-religieuze bewegingen geweest die, in dialoog met schrijvers, dichters, kunstenaars en musici dit geheim hebben willen ontrafelen. Aan de hand van ten Kates lezing buigen we ons over dit fascinerende aspect van de geschiedenis van de vrijzinnigheid.

Laurens ten Kate is Bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek Utrecht. Zijn leerstoel wordt gedragen door de Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed.

Advertisements

De lezing vindt plaats op woensdag 14 maart om 20.00 uur in Het Inspiratiehuis, Peperstraat 20 in Gouda. Toegang is 5 euro, voor Federatie-leden gratis. Federatie Gouda is een samenwerkingsverband van Doopsgezinden, Remonstranten en Vrijzinnig Protestanten. Zie www.federatiegouda.nl. Zij organiseert een uitgebreid aanbod aan lezingen en workshops, vaak in Het Inspiratiehuis. Tweewekelijks zijn er diensten in de Sint Joostkapel.

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar persbericht@goudafm.nl