Verlichte proeverijenroute Krimpenerwaard

Krimpenerwaard – De verlichte proeverijenroute is een verrukkelijke ontdekkingstocht over het platteland. Letterlijk en figuurlijk wordt het licht gezet op streekproducten, de boerenbedrijvigheid en het agrarisch erfgoed. Op 1, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 en 17 februari wordt tussen 19.00 en 22.00 uur een verlichte en smaakvolle proeverijenroute door de Krimpenerwaard georganiseerd.

Bijzonder element van deze route zijn de PROEFboerderijen. Hier zijn kleine ‘proeverijen op de boerderijen’ met bijvoorbeeld wild uit de streek, vlees van het eigen bedrijf, diverse warme melkdranken, weipap, biest, smoort, boerenkaashapjes, soepen, biologische sappen en stoofpeertjes uit de eigen boomgaard.

Op de Hillegonda Hoeve is een boergondisch driegangenbuffet. Op weer andere locaties zijn bezoekers van harte welkom om zelf – tussen de koeien, de lammetjes en de paarden – te horen hoe men op een boerenbedrijf woont en werkt. Er zijn rondleidingen door kaasmakerijen en op andere plaatsen zijn in de voormalige agrarische bedrijfsgebouwen muziek op de deel en enkele tentoonstellingen met schilderijen van eigen hand, foto’s van weide- en erfvogels en van oude boerderijen.

Advertisements

Verder is er onder meer oud houten gereedschap te zien, een maquette van een middeleeuwse ontginningsboerderij en er zijn wolproducten en boerderijboeken te bekijken en te koop. Er rijdt er een bus voor de Zonnebloem en ook een voor mensen die met een gids langs de aangelichte boerderijen willen gaan.

Boekje en routekaart
Eigenlijk zijn er twee routes. De start is bij de twee ophaalbruggen nabij de ‘kaas’rotonde van Stolwijk. Na de Benedenkerk- en Benedenheulseweg heeft men de keus: rechtsom naar de Achterbroek en het Beijersche of via de Zuidbuurt, Beneden- en Bovenberg door het pittoreske Vlist.

Het programma van de eerste week en de routekaart is te vinden op www.verlichteproeverijen.nl. Vanaf 31 januari is een boekje met korte beschrijvingen en foto’s van de deelnemende adressen beschikbaar. Bij het boekje hoort een routekaart en een overzicht van de activiteiten. Een setje is voor 3 euro te koop bij de diverse boerderijwinkels in de Krimpenerwaard, boekhandel Slingerland in Bergambacht, rijwielhandel Boom in Schoonhoven, Berkenwoude en Krimpen aan den IJssel, Welkoop in Haastrecht en Prima De Wens in Stolwijk. Ook de deelnemers die ’s avonds te bezoeken zijn, verkopen ze.