Van beeld tot een echt Vroman festival

Wat begon als een bescheiden idee tijdens een borrel, mondt uit in een Vroman festival. Vrijdag 10 april en zaterdag 11 april en erna zijn er volop activiteiten rondom de honderdste geboortedag van de Goudse dichter en bioloog Leo Vroman. Initiatiefnemers Marien Brand en Ronald van Rossum kunnen het nog bijna niet geloven wat een sneeuwbaleffect hun idee heeft gehad.
Al bij leven van Leo Vroman hadden de Gouwenaars het idee om iets in Gouda neer te zetten ter ere van de in Gouda geboren Vroman.“We hadden allebei eerder contact met hem gehad. Zo schreef hij een gedicht voor Gouda bij Kaarslicht, waarbij Ronald betrokken is als vrijwilliger en ik had contact met hem in verband met het gedicht Ode van Gouda voor het evenement Gouda op Stap van ‘Boven de 7e verdieping’. Op een terras spraken we allebei ons idee uit. Toen Vroman vorig jaar overleed pakten we het plan op en sindsdien is alles in sneltreinvaart in gang gezet”, blikt Brandterug. De opbrengst van de Haringparty vande Goudse ondernemers gaf het plan voor een beeld van Vroman een enorme boost. De jury, onder leiding van Burgemeester Milo Schoenmaker, koos voor kunstenaar Jeroen Henneman. Het ontwerp is onlangs bekend gemaakt en het krijgt een plaats op het dak van de Chocoladefabriek bij Klein Amerika. Vromans beide dochters, Peggy en Geri, zullen het beeld onthullen op vrijdag 10 april.
Line-up
“Het wordt een enorme happening. Familieleden van Leo en Tineke Vroman komen vanuit de hele wereld naar Gouda. In de stadsbibliotheek is drie maanden lang de expositie Vroman100 met tekeningen van Vroman tezien. Daarnaast wordt in Museum Gouda opde geboortedag een schilderij van Leo Vroman onthuld”, vertelt Van Rossum. Het enthousiasme van de twee initiatiefnemers sloeg overnaar de Vroman Foundation, Museum Gouda,de GSG Leo Vroman, de Brede School, de Vroman Foundation, de gemeente, de partners van de Chocoladefabriek en uitgeverij Querido. Mirjam van Hengel van Querido presenteert ‘s middags de laatste dichtbundel van Vroman ‘Die Vleugels II’ aan de eerste Goudse stadsdichter Inez Meter. Zelfs Frans van Deursen benaderde het tweetal. Bibliotheek Gouda wist een gevarieerde line-up te organiseren, die door de hele Chocoladefabriek te zien zal zijn tijdens de Nacht van Vroman op 10 april.
Gedichtenlint
Vervolgens is zaterdagavond de theatervoorstelling ‘Touched by blood’ in de Chocoladefabriek te zien over het leven van Vroman. En het loopt nog door. Oud-stadsdichter Klara Smeets is namens het Gedichtenlint in gesprek met het Hoogheemraadschap over een gedicht van Leo Vroman dat waarschijnlijk als kunstwerk wordt opgenomen bij de nieuwe dijkinrichting van de Goejanverwelledijk. Het tweetal benadrukt dat alles alleen kon ontstaan dankzij de goede samenwerking tussen alle organisaties. “Met elkaar kunnen we als Gouwenaars veel bereiken. Al het goede van Gouda wordt zichtbaar.” De kaartverkoop van de Nacht van Vroman is gestart. Tickets zijn te koop via www.bibliotheekgouda.nl.
 Bord Vromanpark
Door Bonnie van Doorn