Tv-programma De Monitor over zorg in Gouda

“We kijken in de gemeente Gouda niet alleen naar de prijs, maar zeker ook naar kwaliteit”, zegt wethouder Laura Werger (Zorg en Welzijn) zondagavond 28 februari in het programma De Monitor.

De redactie van dit programma ging bij haar langs gaan voor het dossier Zorg in de gemeente. Werger werd gevraagd een reactie te geven op een thuishulpaanbieder die aangeeft dat er in Gouda wekelijks een soort ‘veiling’ plaatsvindt van cliënten die huishoudelijke ondersteuning nodig hebben.

“We kijken ook naar de voorkeur van de cliënt en mensen zijn in Gouda tevreden over hun ondersteuning. De prijs is een onderdeel”, aldus de wethouder. Werger ziet geen kwaad in de huidige gang van zaken. Dit ziet Jeroen van de Oever, bestuurder van de thuishulpaanbieder Fundis, anders. “Het is een systeem dat op de korte termijn de laagste prijs oplevert, met het grootste voordeel voor de gemeente. Lijkt het. Maar op de lange termijn deze sector volstrekt uitholt”, aldus Van den Oever.

Ver onder de kostprijs
“Mijn organisatie maakt op die ‘veiling’ weinig kans, want partijen die hieraan meedoen, mogen bieden tegen een tarief dat ver onder ons tarief ligt.” En dat is niet omdat de organisatie van Van den Oever zo duur is, maar omdat sommige andere partijen ver onder de kostprijs gaan zitten. Zij kunnen dat lage tarief volgens Van den Oever alleen betalen met jong personeel dat na een jaar weer wordt ontslagen of door het niet te nauw te nemen van het cao. “Wij hebben vooral personeel in vaste dienst die we een fatsoenlijk salaris willen geven.”

Zondag 28 februari meer over de huishoudelijke thuisondersteuning in de uitzending van De Monitor, 22.35 uur, NPO 2.