Steun en praatje voor kankerpatiënten in de Gele Linde

In Gouda bleek behoefte te bestaan aan een inloophuis voor mensen met kanker. In Boskoop en Alphen aan den Rijn bestaat deze voorziening al. Ook in Gouda hebben mensen behoefte om te praten over deze ingrijpende ziekte die voorkomt in vele vormen. Inloophuis de Gele Linde in Gouda vervult deze behoefte.

Nelle Vanlier, de nieuwe coördinator van de Gele Linde, vertelt over deze ontmoetingsplaats voor mensen met kanker. “Het is een inloophuis voor iedereen die met kanker te maken heeft. Eén op de drie mensen komt in aanraking met kanker. Wij willen het graag laagdrempelig maken om met elkaar hierover te praten.” Elke woensdagochtend tussen 10.00 en 13.00 uur is er gelegenheid voor een praatje.

De Gele Linde organiseert maandelijks themabijeenkomsten. Zo was er vorige week een fysiotherapeute gespecialiseerd in oncologie aanwezig. “Op 17 mei komt er een docent om informatie te geven over H-yoga. Dat is een vorm van yoga die speciaal is ontwikkeld voor mensen met kanker. Het stimuleert het herstel na chemokuren en het immuunsysteem. Inloophuis De Gele Linde bestaat in Gouda sinds december 2013, de grootste focus ligt tot toe op de themabijeenkomsten. Nelle Vanlier wil graag meer activiteiten organiseren. “In het najaar gaan we daar ook echt mee beginnen. We doen dat in overleg met de vrijwilligers. We denken aan creatieve bijeenkomsten zoals een eigen autobiografie schrijven en fotografie, maar ook aan wandelingen, massages, homeopathie, lunches en meditatie.

“Er zit een hele mooie gedachte achter de naam”, vertelt Nelle Vanlier. “De linde is een grote, indrukwekkende boom. De oudste in Nederland staat in Limburg en is vierhonderd jaar oud, met een omtrek van acht meter. Lindes staan vaak in het centrum van een dorp of stad en de blaadjes hebben de vorm van een hart. Het hart van de stad. Iedereen is welkom en dat willen wij ook uitstralen.”

Vrijwilligers

Financiële steun is altijd welkom. “We zijn afhankelijk van sponsoren en vrijwilligers. We hebben nu een team van elf vrouwelijke vrijwilligers en we zijn eigenlijk ook op zoek naar mannelijke vrijwilligers. Je kunt waardevol zijn voor anderen. “De Gele Linde zit aan Stationsplein 6 in Gouda en is elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Kijk voor meer informatie op www.de-gele-linde.nl. E-mail: degelelinde.gouda@gmail.com.

Door Ruby Kruiniger