Stationsgebied ondergaat metamorfose

Gouad – Het stationsgebied gaat vanaf volgend jaar volledig op de schop. Er komt een nieuw busstation en de fietsenstalling wordt verplaatst en flink uitgebreid. Ook de looproute van het station naar de binnenstad wordt aangepakt. De werkzaamheden gaan ongeveer twee jaar duren.

De herontwikkeling van het zuidelijk stationsgebied is belangrijk voor Gouda en is daarom ook een speerpunt voor het college van B en W. Wethouder Niezen (Verkeer en vervoer, duurzaamheid) is enthousiast: “Het zuidelijk stationsgebied is belangrijk voor de mobiliteit van iedereen. Maar de plek moet dringend op de schop en dat gaan we doen ook. De planning is dat de werkzaamheden in 2018 van start gaan met de aanleg van een nieuw en modern busstation. Daarnaast gaan we samen met partner ProRail een nieuwe fietsenstalling bouwen zodat je eindelijk je fiets goed kwijt kan. Er komen ongeveer 3400 plekken dus dat is aanzienlijk. De kosten voor alle werkzaamheden inclusief de verbetering van de route naar de binnenstad is een miljoeneninvestering. Veel geld dus, maar het gaat er voor zorgen dat het stationsgebied er weer goed uit gaat zien samen met goede voorzieningen en een groene uitstraling.”

Looproute
Wethouder Daphne Bergman (Binnenstad): “Een belangrijk onderdeel van het project is het aanpakken en verbeteren van de looproute naar de binnenstad. Nu ziet die route er niet uitnodigend uit voor inwoners en bezoekers. In de nieuwe situatie komen er brede stoepen en nieuwe bestrating zodat je prettig naar ons stadscentrum loopt. Ook de oversteek naar het centrum wordt aangepakt zodat je als voetganger makkelijker en sneller over kan steken. Met de nieuwe looproute leggen we eigenlijk de loper uit voor iedereen. En zo moet dat ook, onze stad is een pareltje en dat moeten we uitstralen ook.”

Advertisements

De werkzaamheden starten in 2018 en duren een jaar of twee. In die tijd blijft het station goed bereikbaar. De gemeente werkt bij de herontwikkeling nauw samen met haar partners NS, ProRail en de provincie Zuid-Holland.