Stabilisatie Turfmarktkerk afgerond; omwonenden weer naar huis

De bewoners van een zestal woningen nabij de Turfmarktkerk, die sinds 23 oktober hun woning hebben moeten verlaten als gevolg van veiligheidsrisico’s door de instabiele kerk, mochten zaterdagochtend weer naar huis. De stabilisatiewerkzaamheden van de Turfmarktkerk, onder regie van de gemeente, zijn succesvol verlopen.

Het stutwerk is vrijdag door een externe constructeur goedgekeurd. De noodverordening die geldt in het gebied, werd zaterdag om 10.00 uur opgeheven. Ook de parkeergarage van de Clarissenhof en het afgesloten bedrijfspand kunnen weer worden gebruikt. Nu de kerk stabiel is, worden de beperkingen voor zwaar verkeer die in de afgelopen twee weken golden, per zaterdag 3 november opgeheven. De voorbereidingen voor de sloop gaan volop door. Het sloop- en verkeersplan zijn inmiddels uitgewerkt.

Sloop en vervoersplan

Vanwege de veiligheid komt bij de eerste fase van de sloop veel handwerk kijken. De dakpannen, het hout van de dakconstructie en de muren worden stap voor stap afgebroken. De aannemer gaat nu verdere voorbereidingen treffen voor het veilig slopen van de Turfmarktkerk. Daarbij wordt de kerk onder andere voorzien van (extra) steigers aan de buitenkant. Op dit moment lijkt het niet aan de orde dat gedurende de sloop verdere ontruimingen in het gebied nodig zijn. Kruiswijk voert de sloopwerkzaamheden uit.

Advertisements

De binnenstad van Gouda met haar monumenten en smalle straten is kwetsbaar voor zwaar vrachtverkeer en trillingen. Daarom is op basis van een uitgevoerd trillingsonderzoek met de aannemer afgesproken om met kleine sloopcontainervrachtwagens (max. 18 ton) het puin dat van van het gebouw af komt, af te voeren. Tevens is een maximumsnelheid van 15 km/u afgesproken voor het bouwverkeer in de binnenstad. Ook zijn op diverse panden bij de Turfmarktkerk en langs de vervoersroutes trillingsmeters geplaatst. Hierdoor kan de situatie dagelijks gemonitord worden.

De afvoer van het sloopafval vindt plaats via de Turfmarkt en via de Nieuwehaven. In de eerste 1,5 week zal het aantal vrachtwagens dat dagelijks over deze route het puin afvoert maximaal 2 vrachtwagens zijn. Daarna loopt het aantal op tot maximaal zes vrachtwagens per dag.

De bewoners in de directe omgeving en langs de afvoerroutes ontvangen meer informatie over de sloop- en verkeersbewegingen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
05-11-2018 10:14