TaalHelden 2018 tonen bijzondere inzet voor geletterd Zuid-Holland

Zaterdag 3 november zijn de drie TaalHelden van provincie Zuid-Holland bekendgemaakt. Muhammad Ali uit Berkel en Roderijs, Ria Versluis uit Gouda en Eline de Visser uit Boskoop ontvingen een certificaat, bloemetje en taallintje uit handen van de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove, ieder vanwege zijn of haar unieke en bijzondere inzet voor taal. Met de regionale TaalHeldenverkiezingen vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor de 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

In totaal waren 36 mensen genomineerd voor de regionale verkiezing. “TaalHelden zijn mensen die zich in het bijzonder inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen”, zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. “Uiteindelijk zijn natuurlijk alle genomineerden helden, vanwege de ontwikkeling die zij doormaken of die zij anderen helpen doormaken.”

Muhamed Ali

Muhammad Ali is gekozen als taalheld in de categorie Taalcursist vanwege zijn bijzondere ontwikkeling. In een rap tempo heeft hij moeten inburgeren en de weg leren kennen in Nederland en de gemeente. Hij zet zich voortdurend belangeloos in voor iedereen die zijn hulp kan gebruiken. Naast zijn werk als vrijwilliger en tolk bij VluchtelingenWerk geeft hij taalondersteuning en ondersteuning bij de examens KNM en ONA.

Advertisements
Ria Versluis

Ria Versluis is gekozen als taalheld in de categorie Taalbegeleider. Ze is een echte taalheld, want zij bekommert zich om de mensen die zij helpt. Het is voor haar meer dan alleen ‘even’ voor de groep wat vertellen. Ze doet op alle mogelijke manieren haar best om de mensen de taal te leren. Ze laat de cursist pas los als ze zeker weet dat deze klaargestoomd is voor de volgende stap. Ria heeft haar eigen lesmaterialen samengesteld. Het is wel duidelijk: lesgeven zit in haar hart.

Eline de Visser

Eline de Visser is gekozen als taalheld in de categorie Bruggenbouwer, vanwege haar rol als doorpakker. Ze heeft de afgelopen twee jaar het Taalhuis in de Bollenstreek echt op de kaart gezet. Met 6 Taalpunten in 6 verschillende gemeentes is het werkveld af en toe behoorlijk gecompliceerd. Met haar tomeloze energie en daadkracht heeft ze het netwerk in de regio in kaart weten te brengen. En door samenwerkingen met allerlei partners te zoeken heeft ze een sterk Taalhuis neergezet met in iedere vestiging een wekelijks taalspreekuur, taalcafé en vele andere activiteiten. Daarnaast heeft het Taalhuis Bollenstreek door haar innovatieve ideeën en doorzettingsvermogen ieder jaar een vernieuwend programma omtrent de week van de Alfabetisering waarmee het thema laaggeletterdheid onder de aandacht wordt gebracht. Ze verdient het om eens in het zonnetje gezet te worden als Taalheld!

Bovenstaande 3 regionale TaalHelden mogen meedoen aan de landelijke Taalheldenverkiezing in januari. Uit alle provinciale TaalHelden worden in januari 2019 drie landelijke TaalHelden verkozen. Zij ontvangen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de landelijke TaalHelden prijs.

Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. In Zuid-Holland heeft circa 15% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Kijk voor meer informatie op: www.weekvandealfabetisering.nl


Zuid-Hollandse TaalHelden 2018, v.l.n.r. Eline de Visser, Muhammad Ali, Ria Versluis, Judith Bokhove (wethouder in Rotterdam), Nel Hamerslag (jurylid) en Ibrahim al Hendi (jurylid en winnaar Taalcursist 2017). Foto: Marleen Menken.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
05-11-2018 10:19