SPB Gouwe en Rijnstreek helpt statushouders aan een toekomst in de bouw

Waddinxveen – Deze week zijn er in Waddinxveen twaalf statushouders begonnen aan een intensieve oriëntatie op hun kansen in de bouw in de regio. De twaalf mannen uit Syrië, Irak en Eritrea maken kennis met vakken als timmeren, tegelzetten en metselen. De oriëntatie wordt georganiseerd vanuit de gemeentes in de regio in combinatie met SPB Gouwe en Rijnstreek.

Het SPB is het opleidingsbedrijf voor de bouw in de regio Gouwe en Rijnstreek en is op het verzoek vanuit Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Gouda en Waddinxveen ingegaan om samen te werken op het gebied van statushouders.

Binnen de bouw is er een tekort aan personeel dat, naar verwachting, alleen nog maar op zal lopen en in de regio zijn enthousiaste en gemotiveerde statushouders die op zoek zijn naar werk. Vanuit de gemeentes en het SPB is er de ambitie om deze twee zaken bij elkaar te brengen. Het SPB zorgt met de huidige intensieve intake voor een startpunt voor zowel gemeentes als statushouders op het gebied van de kansen op de arbeidsmarkt in de bouw.

De start van de samenwerking is positief te noemen met de twaalf geselecteerde personen die in een week kunnen laten zien wat ze kunnen. Na die week wordt er geëvalueerd en wordt er een vervolgtraject bepaald. Waar het kan zullen deelnemers in een opleidingstraject gaan om vervolgens door te kunnen stromen naar de arbeidsmarkt. Daarnaast is het belangrijk dat de regionale bouwbedrijven plekken beschikbaar zullen stellen om deze mensen ervaring op te laten doen met de verschillende beroepen in de bouw.

Het SPB wil het traject met zoveel mogelijk gemeenten in de omgeving uitvoeren en uitbouwen zodat er een centrale plek is waar mensen met ambities voor de bouw kunnen worden getest en eventueel worden geschoold.