Rijk Zwaan Beste Werkgever van Zuid-Holland

Rijk Zwaan is vanmiddag uitgeroepen tot Beste Werkgever van Zuid-Holland. Het groenteveredelingsbedrijf uit De Lier kreeg de prijs uitgereikt tijdens een groot evenement in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De verkiezing, gehouden door Effectory en Intermediair, leverde ook andere winnaars op. Landal GreenParks (uit Leidschendam) en Oasen (uit Gouda) waren andere Zuid-Hollandse organisaties die een prijs kregen.

Geen provincie heeft zo veel organisaties in de top 100 van Beste Werkgevers staan als Zuid-Holland. De provincie is met maar liefst 21 afgevaardigden hofleverancier in de lijst. De drie organisaties met de hoogste Beste Werkgevers Score in Zuid-Holland zijn Rijk Zwaan (8,1), Landal GreenParks (7,7) en Oasen (7,6). Alle drie scoren ze goed op de hoge mate van betrokkenheid van de medewerkers.

Winnaar
Onderdeel van het succes is de keuze om alleen medewerkers aan te nemen die als mens bij het bedrijf passen. Normen en waarden zijn net zo belangrijk als kennis en ervaring. Rijk Zwaan vindt persoonlijke aandacht en onderlinge interesse belangrijk en organiseert daarom voor alle Nederlandse medewerkers de Collegadag, waarbij collega’s in groepjes kennismaken met elkaar en hun passies.
Men vraagt om toewijding en loyaliteit, vertelt Ben Tax, directeur van Rijk Zwaan. ‘En die loyaliteit werkt twee kanten op. Onze sollicitatierondes zijn pittig, maar binnen is ook echt binnen. Als je bij ons past, gaan we voor lifetime employment. We zien dat het werkt: het verloop ligt onder de 1 procent. Op het gebied van bedrijfstrots scoren we rond de 9 in het Beste Werkgeversonderzoek.’

Landelijke winnaars
Tijdens de verkiezing werd ook de Beste Werkgever van het hele land bekendgemaakt. Stichting Buurtzorg Nederland mag zich een jaar lang Beste Werkgever van 2014 noemen in de ‘categorie meer dan 1000 werknemers’. ZLM Verzekeringen mag dat ook, maar dan voor de categorie ‘minder dan 1000 medewerkers’.

Geheim van goed werkgeverschap
Succesvolle organisaties scoren aantoonbaar goed op bevlogenheid en betrokkenheid, zegt Guido Heezen, directeur van Effectory en HR-trendwatcher. ‘Zeer belangrijk is een cultuur van vertrouwen. Medewerkers moeten ervan op aan kunnen dat er goed met hun belangen wordt omgegaan. Een duidelijke missie en inspirerend leiderschap zijn een paar van de andere succesfactoren. Vaak weten zowel de directie als de medewerkers wel hoe het zou moeten, maar komen ze er toch niet uit. Dat heeft te maken met interne politiek. Mag je als medewerker bijvoorbeeld slimmer zijn dan je baas? Er is één groep werknemers die extra aandacht vraagt. Jongeren van de generatie Y zeggen: “Ik werk voor je zolang je me boeit.” Dat is nog een extra reden waarom goed werkgeverschap anno 2014 zo belangrijk is.’