RFC Gouda begint tweede helft van seizoen goed, maar verliest wel: 24-50

Gouda – Het lijkt raar om bij een 24-50 nederlaag te concluderen dat RFC Gouda goed begonnen is aan de tweede helft van de competitie. Maar als men zich realiseert dat de tegenstander de aanstaande kampioen Tovaal (uit Goes) is, dan zullen de kenners begrijpen dat dit verhaal hout snijdt. Tovaal kwam ongeslagen (10 uit 10) afgereisd naar Gouda en alleen op een zeldzame super-dag van Gouda en een absolute off-day van Tovaal zou dit heel spannend worden. Dat was niet het geval. Edoch, RFC Gouda bleek in staat 24 punten te scoren tegen een tegenstander die tot nu toe gemiddeld nog geen 9 punten per wedstrijd tegen krijgt en een bonuspunt halen (4 tries) tegen Tovaal is nog niemand gelukt dit seizoen. Dus stapte RFC Gouda zeer tevreden het veld af en ondanks de vijf punten ‘in de tas’ was het Tovaal die een tikkeltje beteuterd de kleedkamers opzocht.

RFC Gouda begon goed aan de wedstrijd. Zeker in het eerste kwartier bivakkeerde de groen-blauwe formatie bijna continu diep in Zeeuws territorium, maar gescoord werd er niet. Het is dan net dat gebrek aan power, slimheid, conditie of geniale ingevingen die ervoor zorgt dat dat zo’n lange aanval niet resulteert in 2, 3 misschien wel 4 tries. Sterker nog, de eerste keer dat de Zeeuwen zich op de Goudse helft meldde was het meteen raak. Een bal werd niet goed weggewerkt en meteen bleken de rappe driekwarters van Tovaal meedogenloos. Nog geen 5 minuten later, met RFC Gouda weer in de aanval, werd een bal hard naar voren getrapt (volgens het boekje ‘hoe moet het eigenlijke echt?’ niet de juiste methode van verdedigen) en met een extreem gelukkige carambole van het altijd onverwacht stuiterende ovaal, belandde deze pardoes in de grijpgrage knuisten van een Zeeuwse snaak, die zonder tegenstander het try-gebied in dartelde. 0-12. Ere wie ere toekomt, Tovaal heeft een sterke scrum, een fitte 3e rij en een kneiter van een driekwartlijn. De derde & vierde try van de gasten waren gewoon mooie en verdiende tries. Paar hand-offs, tackels onweken, mooie off-load en hup daar ging de wing er van tussen. Gelukkig had RFC ondertussen ook eenmaal gescoord, waardoor de ruststand 7-24 was. Om nou te zeggen dat dat tegen de verhoudingen in was, dat gaat wat ver, maar RFC Gouda deed eigenlijk niet onder tegen de Zeeuwen maar het waren de Zeeuwen die eenvoudigweg veel effectiever. Vier tries in vijf aanvallen kon niet opwegen tegen 25-30 minuten balbezit. Maargoed, Tovaal staat niet voor niets stijf bovenaan.

Na rust veranderde er eigenlijk niet zo heel veel. RFC Gouda bleef hard werken, had veel balbezit maar bij ongeveer elke tegenaanval van Tovaal was het alle hens aan dek. De Gouweneuzen deden soms 5-10 minuten over 20-30 meter terrein terwijl de Zeeuwse spurters soms een sprint van 40-60 moesten maken om te scoren. Vooral de nummer 8 van Tovaal bleek een regelrechte pain-in-the-ass want zelfs notoir harde tackelaars als Rob R, Floris D en Roy E kregen hem niet te pakken. Van echte spanning was natuurlijk geen sprake meer: Tovaal had vijf punten, bleef ongeslagen en ging nooit meer verliezen maar redelijk ongekend was de felheid in het Goudse kamp. Zeker toen de derde try gescoord werd, ramde RFC Gouda er lustig op los, op zoek naar de 4e try, die een bonuspunt zou opleveren. Dat is een mentaliteit die niet altijd even goed waarneembaar is bij RFC Gouda: Hulde ! En dat harde werken werd beloond. Ruim voor tijd maakte RFC Gouda de 4e try (Floris D) en met conversie werd het uiteindelijk dus 24-50.

Advertisements

Al met al een prachtige dag. Mooi weer, volledig team, hele goede ref en een stevige tegenstander … en dan zo positief het veld afstappen. Als we dat volgende week in en tegen Breda ook kunnen doen, dan is de terugreis uit Breda een feestje op zich. We gaan het weer meemaken !