Rente één op de vijf hypotheken kan omlaag

Twintig procent van de hypotheken voldoet aan de voorwaarden om voor rentemiddeling in aanmerking te komen. Dat blijkt uit een analyse van De Hypotheker onder ruim 300.000 hypotheken. Dit betekent dat één op de vijf huizenbezitters zijn maandlasten kan verlagen als alle geldverstrekkers rentemiddeling zouden aanbieden.

Beperkte mogelijkheden voor rentemiddeling
Nu bieden slechts 6 van de 27 geldverstrekkers in Nederland aan klanten de mogelijkheid van rentemiddeling. De Hypotheker in Gouda vindt dat alle geldverstrekkers rentemiddeling moeten aanbieden aan hun klanten. “Nu de hypotheekrente historisch laag is, willen veel huizenbezitters hiervan profiteren en hun maandlasten verlagen. Voor veel mensen is oversluiten naar een andere geldverstrekker geen optie, omdat de boeterente erg hoog is of omdat hun huis onder water staat. Voor deze mensen is rentemiddeling bij hun huidige geldverstrekker de enige mogelijkheid om te besparen op hun woonlasten”, zegt Pieter Hagens, franchisenemer van De Hypotheker in Gouda.

Voor welke hypotheken?
De Hypotheker heeft inzichtelijk gemaakt hoeveel hypotheken in aanmerking kunnen komen voor rentemiddeling. Hiervoor zijn hypotheken geselecteerd die voldoen aan de volgende voorwaarden:
– Het gaat om een hypotheek die is afgesloten voor de aankoop van een woning
– De totale lening is hoger dan € 50.000
– Het betreft geen spaarhypotheek
– De rentevaste periode loopt over 24 maanden of later af
– De huidige hypotheekrente is hoger dan 4,5% (voor hypotheken met NHG 4%)
Volgens De Hypotheker voldoet één op de vijf hypotheken aan deze criteria. Voor deze hypotheken geldt dat de kans groot is dat rentemiddeling zorgt voor een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten.

Advertisements

Veel interesse vanuit klanten
De Hypotheker in Gouda is onlangs gestart met het benaderen van een deel van de klanten die voor rentemiddeling in aanmerking komen. “We hebben alleen klanten benaderd van een geldverstrekker die rentemiddeling aanbiedt. De respons hierop was hoog; het blijkt dat veel klanten hierin geïnteresseerd zijn”, aldus Hagens. “Het is in het belang van onze klanten dat alle geldverstrekkers over de brug komen en rentemiddeling gaan aanbieden. En dat moet op een transparante manier gebeuren, zodat je als klant precies ziet hoe je nieuwe rente door de bank berekend is. Dit zal ervoor zorgen dat nog veel meer huizenbezitters kunnen profiteren van de historisch lage rente.”