Polsstokspringen succesvol voor Verbeek en Baas-van Rooijen

Polsstokverspringers Overbeek en Baas-van Rooijen pakken NFM titels

Reinier Overbeek (Benschop) Dymphie Baas-van Rooijen (Oudewater) hebben afgelopen zaterdag op overtuigende wijze de titel gepakt op de Nationale Fierljep Manifestatie in It Heidenskip. Bij de prestigieuze wedstrijd moeten springers zich in de ochtend en middag plaatsen door finale, die op zaterdag avond plaats vond. Alle Hollandse toppers wisten zich te kwalificeren en de spanning was dan ook om te snijden.

De Hollandse seniorenkopman Jaco de Groot (Kamerik) wist zich maar nipt te kwalificeren voor de finale in de avond en ook daar had hij het moeilijk. Met 19.92 meter viel hij net naast het podium. De grote man was Thewis Hobma (Harlingen). De springer was eigenlijk gestopt met springen, maar deed dit jaar toch nog mee om de 21-meter grens te doorbreken. Dat lukte vorige week en met een goede wedstrijd wist hij ook de NFM-titel op zijn palmares toe te voegen. Hij kwam in zijn verste sprong tot 20.49 meter, waarmee hij net aan verder kwam dan Sytse Bokma (Hindeloopen), die tot 20.30 meter kwam. De Hollandse eer werd gered door Rian Baas (Utrecht), die zich met 20.20 meter naar een derde plaats op het podium wist te springen. Erwin Timmerarends (Bodegraven) liet zien weer op de weg terug te zijn na een periode van afwezigheid. Hij kwam tot 19.75 meter en een vijfde plaats.

Advertisements

Bij de dames was het vooral een strijd tussen Dymphie Baas-van Rooijen en Marrit van de Wal (It Heidenskip). Laatstgenoemde sprong onlangs een nieuw Nederlands Damesrecord van 17.89 meter, waardoor Dymphie erop gebrand was haar concurrente te verslaan. Van de Wal pakte de leiding eerst met 15.33 meter, maar Baas-van Rooijen wist deze aanval direct te pareren met 16.05 meter. Beide kwamen hier in de laatste twee sprongen niet meer over heen. Wendy Helmes (IJsselstein) kwam in haar laatste sprong goed in de stok, maar doordat ze scheef naar de overkant ging kwam er ‘slechts’ 14.84 meter op de borden. Dit was alsnog goed voor een derde plaats.

Junior Reinier Overbeek (Benschop) liet opnieuw zien goed uit de voeten te kunnen op de schans van It Heidenskip. Waar hij als jongen al een Nederlands Record wist te springen, kwam hij nu ook tot een formidabele 20.40 meter, een nieuw schansrecord. Zijn uitsprong was nog niet optimaal dus mogelijk zal hij dit jaar nog richting het Nederlands Record gaan, die momenteel nog op naam staat van Erwin Timmerarends (20.70 meter). Naast Overbeek wist ook Chris Anker (Vlist) zich van zijn goede kant zien. Met 18.88 meter liet hij zien te kunnen pieken in topwedstrijden. De derde plek werd gevuld door Jos Bethlehem (IJlst), die tot 18.05 meter kwam. Opvallende afwezige was de Friese kopman Wietse Nauta (Nauta). In de voorrondes kwam hij niet tot een afstand, waardoor hij niet mee mocht naar de finale.

Dat het lastig is voor jongens om te excelleren in topwedstrijden bleek ook in It Heidenskip. Waar in Hollandse wedstrijden normaliter meerdere springers over de 17-meter gaan, was het nu enkel Rutger Haanstra (It Heidenskip) die dit lukte. Met 18.15 meter won hij de wedstrijd met overmacht. Guus Hoogland wist zich wel naar het podium te springen met 16.43 meter, maar hij moest Riemer Durk Krol (Heeg) nog voor laten gaan (16.98 meter).

De meisjes wedstrijd was een Friese aangelegenheid. Femke Rispens (Niehove) is al het hele jaar op dreef en liet de concurrentie ook in It Heidenskip ver achter zich. Met 14.84 meter springt zij echte dames-afstanden, waar Hollandse meisjes nog niet bij in de buurt komen. Inger Haanstra (It Heidenskip) en Lisse van de Knaap (IJlst) werden tweede en derde met resp. 13.67 meter en 13.56 meter.

In de komende week springt het Hollandse kamp in Vlist, waar zaterdag om 18.30 uur wordt gestreden om de Vlisterbokaal.

29-07-2019 13:10