Opnieuw Groene Hart Streekproduct gecertificeerd

dav

Onlangs is door de Stichting Groene Hart Streekproducten aan Kaasboerderij van Eijk het certificaat ‘Erkend Streekproduct’ uitgereikt voor hun Goudse rauwmelkse boerenkaas. Deze kaas is verkrijgbaar in de maten 1 tot 20 kg. Daarmee is dit bedrijf het 52e dat inmiddels het predicaat producent van een erkend “Groene Hart Streekproduct” bezit.

Aan het idyllische riviertje de Vlist ligt het melkveebedrijf van Adrie en Henriëtte van Eijk. Alle melk van de ongeveer 60 melkkoeien die op zo’n 28 hectare lopen wordt gebruikt om kaas van te maken. Het is één van de weinige bedrijven in Nederland die nog kaas maakt in de traditionele houten vaten. Dat komt ten gunste van de smaak dat blijkt ook: in 2015 zijn Adrie en Henriëtte winnaar geworden van de Cum Laude en in 2018 wederom met de boerenkaas overjarig.

De melk waarvan de kaas gemaakt wordt is afkomstig van de eigen koeien. De kaas wordt gerijpt op houten planken in de eigen opslag. Zo’n 80% van de kaas gaat naar de handel Remijn. De andere 20% wordt aan huis verkocht of op de verschillende markten en fairs.

Advertisements

De stal voor de koeien is in 2016 gebouwd als zogenaamde maatlat duurzame veehouderij stal. Een Maatlat Duurzame Veehouderij stal is een veestal met een lagere milieubelasting, met maatregelen voor dierenwelzijn en diergezondheid en draagt daardoor bij aan verduurzaming van de veehouderij.

Als licentiehouder kent de stichting Groene Hart Streekproducten het SPN keurmerk “Erkend Streekproduct” toe aan producten uit het Groene Hart die daarvoor in aanmerking komen en waarop door de producent prijs wordt gesteld. Sinds de stichting licentiehouder van het keurmerk “Erkend Streekproduct” voor het Groene Hart is geworden wordt hard gewerkt aan uitbreiding van het assortiment.

Aan het keurmerk zijn eisen verbonden wat betreft de herkomst van de grondstoffen, de verwerking in de streek, de toegevoegde waarde voor de streek en duurzaamheid. De stichting vindt het belangrijk dat de producenten zich ook inzetten voor het behoud van natuur en landschap in de streek en een bijdrage leveren aan de lokale en regionale economie. De controle op naleving van die afspraken.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

26-02-2019 12:15