Ruim 32 auto-inbraken per dag in Zuid-Holland, 25% minder auto-inbraken in Gouda

transportation, crime and ownership concept - thief breaking the car lock

Gouda – Iedere 10 minuten vond er afgelopen jaar een auto-inbraak plaats. In totaal registreerde de politie in 2018 bijna 55 duizend auto-inbraken. De provincie Zuid-Holland staat qua auto-inbraken op de tweede plaats van Nederland. Dit blijkt uit een analyse van Independer, op basis van de laatste auto-inbraak cijfers van de Politie.

Veel auto-inbraken Afgelopen jaar vonden er in totaal 11741 auto-inbraken plaats in Zuid-Holland. Van alle auto-inbraken vonden er 4164 plaats in Rotterdam. Hiermee was Rotterdam goed voor 35% van alle auto-inbraken in Zuid-Holland. In Den Haag, de Zuid-Hollandse nummer 2, waren er ruim de helft minder auto-inbraken (1447).

De meeste Nederlandse gemeenten noteerden afgelopen jaar minder auto-inbraken. In 12 Zuid-Hollandse gemeenten was er echter sprake van een stijging. Qua autodiefstallen was er voor de provincie sprake van een daling van 3%, de daling was hiermee minder sterk dan de landelijk gemiddelde daling (8%).

Advertisements

Meest gestolen spullen Uit contacten die Independer met klanten heeft blijkt dat auto-inbrekers duidelijke voorkeuren hebben. De zaken die het vaakst uit auto’s worden gestolen zijn ingebouwde navigatiesystemen, autoradio’s, spullen uit het dashboardkastje en overige auto-onderdelen zoals airbags, velgen en koplampen.

Flinke verschillen in dekkingsvoorwaarden inboedelverzekering Independer signaleert verder dat weinig mensen zich realiseren dat bij diefstal van losse spullen uit de auto, de autoverzekering hiervoor geen dekking biedt. Als een dure zonnebril of een smartphone uit de auto wordt gestolen, kan men deze mogelijk claimen via de inboedelverzekering.

Dekkingsvoorwaarden verschillen echter flink per verzekeraar. Zo biedt de ene inboedelverzekering een maximum dekking van 1.000 euro voor spullen die uit de auto worden gestolen, terwijl de andere maximaal 250 euro dekt. Bovendien zijn er inboedelverzekeringen die helemaal geen dekking bieden bij auto-inbraak. Ook zitten er verschillen in wát er gedekt wordt.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving? Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

26-02-2019 13:00