Opnieuw een reddingsactie voor padden in Stolwijk

De Dierenbescherming is ook dit jaar op zoek naar vrijwilligers om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek. In Stolwijk trekken tussen eind februari en begin april weer vele padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats. Om te voorkomen dat ze bij het oversteken van drukke wegen worden doodgereden zoekt de Dierenbescherming overzetters die hen helpen om veilig naar de overkant te komen.

Paddentrek
De padden trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n 6 weken.

Werkzaamheden
Als paddenoverzetter word je gevraagd in elk geval 6 weken lang, één vaste avond van de week, beschikbaar te zijn in de periode van eind februari tot half april. Je gaat ongeveer 3 à 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Het is de bedoeling dat je dan zowel de dode als levende dieren noteert. Verder is het handig zelf een zaklamp mee te nemen. Nieuwe vrijwilligers worden altijd met een ervaren vrijwilliger ingeroosterd om zo de tips & trics van het overzetten te leren.

Advertisements

Verschillende locaties
De overzetters zijn nodig in de omgeving van Stolwijk. Kijk voor de exacte locaties op de speciale paddentrek pagina op de website van de Dierenbescherming.

Help jij dit jaar de vele padden, kikkers en salamanders oversteken?
Meld je aan via het aanmeldformulier op de site. Voor meer informatie kun je contact opnemen via paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

05-02-2020 11:55