Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet op 3 mei

Gouda – Op donderdag 3 mei vindt in Gouda het dubbelprogramma Open Joodse Huizen en Huizen van Verzet plaats. In diverse woonhuizen en locaties worden verhalen verteld van Joodse Gouwenaars en van stadsgenoten die in opstand kwamen tegen de bezetter.

Het programma is een initiatief van het Streekarchief Midden-Holland, Stichting Gouds Metaheerhuis en Verzetsmuseum Zuid-Holland en wordt ondersteund door het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.

Herdenken

Het project Open Joodse Huizen, dat ontstond in 2012 in Amsterdam, is uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in maar liefst 19 steden in Nederland. Het sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de (voor- en naoorlogse) Joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Iedereen is welkom om te luisteren, indrukken te delen en samen te herdenken. Gouda is één van deze 19 steden die deze herdenkingen organiseert.

Vervolging

Op 3 mei vertellen nazaten, betrokkenen of historici verhalen van Joodse Gouwenaars die vaak een vreselijk lot wachtten. De bezetter maakte geen onderscheid in leeftijd. Zo is de documentaire te zien over het onderduikjongetje Leo Klisser, die verraden werd en met een kindertransport naar Auschwitz werd gebracht. In het voormalige Joodse bejaardentehuis aan de Oosthaven, nu het inloophuis Domino, wordt verteld over de 56 bewoners en personeelsleden die werden weggevoerd en vermoord. Ook bekende Joodse middenstandsfamilies, zoals de familie Gompers en kaashandelaren Seijffers, troffen dit lot. Het zijn enkele van de vele – vaak onbekende – verhalen die hiermee aan de oppervlakte komen.

Verzet

Het jaar 2018 is het Jaar van Verzet en daarom bestaat de derde editie van Open Joodse Huizen Gouda uit een dubbelprogramma met verzetsverhalen. In de Ronssehof vertelt Dick van Schaik over de verzetsdaden van zijn vader Dirk van Schaik, die – met gevaar voor eigen leven – een aantal studenten van de Joodse Jeugdfarm hielp onderduiken. In het Verzetsmuseum vertelt Lotte Groenendijk over de verzetsdaden van haar opa en oma en onthult het verhaal van de ‘Goudse Romeo & Julia’. Ook brengt het programma Mieke Steensma in beeld, een 19-jarige apothekersassistente die vanwege haar hulp aan haar ondergedoken harstvriendin werd opgepakt. Ze doorstond verschillende concentratiekampen en overleefde de oorlog.

Praktisch

Het hele programma is te vinden op www.openjoodsehuizen.nl/gouda.
Alle herdenkingen zijn vrij toegankelijk. Let op: bij sommige locaties is de capaciteit beperkt, dus wees op tijd.


Krugerlaan 149 – Anna Witt-Cohn met haar zoon Ernst Alfred en ouders Fritz Cohn en Doris Vertun.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

10-04-2018 16:48