Nadia Koedoot wint brons op halve finale NK

Waddinxveen/Alkmaar – Nadia Koedoot van Dans- en Turnvereniging TOOS uit Waddinxveen, heeft tijdens de halve finale van het NK turnen afgelopen zondag een bronzen medaille behaald. Zij stroomt bovendien door naar de meerkampfinale van het Bondskampioenschap van de KNGU, oftewel de NK-finale. Ook Esmée de Jong gaat door; Zij wist zich te plaatsen voor de toestelfinale balk.

Aan de wedstrijden in Alkmaar deden dit jaar vier turnsters mee vanuit turnvereniging TOOS. Zij turnen allemaal in de derde divisie en hadden zich voor de halve finale geplaatst tijdens eerdere voorrondes in Bergschenhoek en Sliedrecht.

Djoya Burger kwam uit in de categorie junior derde divisie. Aan haar wedstrijd deden in totaal twintig turnsters mee, van wie er zes konden doorstromen naar het Bondskampioenschap. De Waddinxveense turnde een bijzonder soepele wedstrijd. Haar vloer ging uitstekend, daarna volgde een verzorgde sprong, gevolgd door een nette brug (goed voor een vijfde plaats). Drie toestellen lang hield Djoya Burger dan ook zicht op de volgende ronde. Maar bij balk, haar laatste onderdeel, viel ze en dat kostte haar kostbare punten. Dit betekende dat ze in het totaalklassement uiteindelijk genoegen moest nemen met een veertiende plek.

Advertisements
‘Mooie afsluiting van een succesvol seizoen’

In de wedstrijd daarna – in de categorie senior derde divisie – deden in totaal drie TOOS-turnsters mee: Nadia Koedoot, Sabrina Saddoug en Esmée de Jong. Nadia Koedoot gooide met name hoge ogen op de onderdelen brug, vloer en balk. Op brug werd ze van de 23 deelnemers in haar groep vierde, op balk tweede en op vloer eveneens tweede (met een bijzonder goede score van 12.100). Haar sprong werd wat minder hoog beoordeeld, maar ze mocht aan het eind van de wedstrijd wel het podium beklimmen voor een bronzen medaille. Een toestelfinale lag voor de turnster helaas net buiten bereik; alleen de nummers 1 van elke wedstrijdgroep kwamen hiervoor in aanmerking.

Clubgenoot Esmée de Jong turnde een nette, constante wedstrijd. Ze eindigde als veertiende. Maar op het onderdeel balk wist ze de jury echt te imponeren. Van alle 23 deelnemers liet zij de beste balkoefening zien, een oefening die door de jury werd beloond met een score van 11.367. Dat betekent dat ze als enige uit haar wedstrijdgroep door is naar de toestelfinale balk.

Voor Esmée de Jong vormt de NK-finale een mooie afsluiting van een succesvol seizoen. Zo behaalde ze tijdens de Turn Totaal Breda Cup – een turnwedstrijd voor deelnemers uit heel Nederland – een zilveren medaille op balk en drie bronzen medailles. Verder behaalde ze tijdens districtswedstrijd turnen in Bergschenhoek, één van de voorrondes voor het district Zuid-Holland, een bronzen plak.

Ook Sabrina Saddoug, één van de andere turnsters van het Curves turnteam, turnde een goede wedstrijd tijdens de halve finale in Alkmaar. De turnster behaalde op sprong een score van 12.067, de op één na hoogste score van alle deelnemers in haar groep. Op brug behaalde ze de vierde plek, maar door wat lagere scores op vloer en balk sloot ze haar wedstrijd af als achtste. Hierdoor miste ze op een haar na de meerkampfinale. Toch kan ook zij terugkijken op een succesvol turnseizoen. Op de districtswedstrijd turnen in Sliedrecht, één van de voorrondes, won ze al een gouden medaille. In Bergschenhoek, de andere plaatsingswedstrijd, pakte ze brons.

De Bondskampioenschappen van de KNGU worden op 9 en 10 juni gehouden in Almelo. Op 9 juni vinden de meerkampfinales plaats, op 10 juni zijn de toestelspecialisten aan de beurt.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

23-04-2018 10:08