‘Muziek is een taal die iedereen spreekt’

Gouda – De Mexicaanse dirigent Alejandro Orozco kwam vijf jaar geleden voor het Goudse vrouwen popkoor Streetlife te staan. Waar het koor toen nog met de map in de hand stond te zingen, swingen ze nu van het podium af.

Op 15 mei 1997 kwam popkoor Streetlife tot leven. Een amateurkoor gevormd door 25 à 30 vrouwen. In datzelfde jaar startte Alejandro Orozco met zijn studie aan het ‘Instituto Cardenal Mirande’. Alleen dan aan de andere kant van de wereld, in Mexico stad. In 2002 behaalde hij hier zijn bachelor. Hij kreeg een beurs aangeboden van het ‘ICM’ om in het buitenland zijn studie te vervolgen. Hij koos, net als vele anderen, voor Codarts in Rotterdam, waar hij in 2008 afstudeerde.

Na zijn studie besloot Alejandro om in Nederland te blijven. “Voor een dirigent is overal ter wereld werk, zeker bij amateurkoren. Muziek is een taal die iedereen spreekt. Maar mijn netwerk in Nederland was enorm gegroeid. Ik kende hier mensen in de muziekwereld”, legt Alejandro zijn keuze uit.

Niet opgeven

Toch kende ook hij de afgelopen jaren ups en downs. “Het is niet altijd even makkelijk. Iedere keer is het een uitdaging om een nummer te vinden dat bij het koor past. Vaak als ik dan iets vind, is er geen arrangement van, dus dat moet ik dan ook nog schrijven.” Juist dat maakt het voor Alejandro steeds een uitdaging. “Ik ben een
doener en hou wel van een uitdaging, ik ren niet zomaar weg.”

Welkom

Het koor blijft zich ontwikkelen net als zijn leden. Om lid te zijn van het koor heb je geen enkele zangervaring nodig en evenmin kennis van het notenschrift. Elke donderdagavond komen de vrouwen twee uur bijeen om te repeteren. “Als nieuw lid voelde ik mij heel welkom”, zegt een van koorleden, Jeanette.

Concerten

Met Koningsdag is Alejandro samen met zijn vrouwen om 13.00 uur te zien en horen op het Erasmusplein naast de Garenspinnerij. Ze brengen onder meer nummers als ‘Good morning Baltimore’ en ‘Wonderful world’ ten gehore. Niet getreurd als je er niet bij kan zijn, want 1 juni zijn ze opnieuw te horen, dan in de theaterzaal van de Garenspinnerij.

(Bron: deGouda.nl)
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
14-04-2018 12:00