We raken de controle kwijt

Gouda – Het zal je vast niet ontgaan zijn: opnieuw was er bij Facebook een gigantisch lek van persoonlijke gegevens. Van maar liefst 87 miljoen gebruikers, onder wie bijna 89.000 Nederlanders, lagen gegevens op straat. Redacteur Lotte van Dijk van Weekblad deGouda onderzocht welke informatie Facebook over ons heeft en wat dat voor ons betekent.

We wisten al dat Facebook veel van ons weet, maar ze weten nog meer dan we al dachten. Het gaat soms wel heel ver. Zo kunnen ze al door een stofje in de camera zien welke foto’s door jouw telefoon gemaakt zijn. De persoon die de foto publiceert, wordt dan automatisch met jou gekoppeld.

Bye Bye Facebook

Veel Nederlandse Facebook gebruikers hebben besloten om mee te doen met het event van Arjen Lubach. Men heeft zich massaal aangemeld bij de groep Bye Bye Facebook. Allemaal besloten ze om woensdag 11 april om 20.00 uur hun account te verwijderen. Maar heeft het wel zoveel zin heeft om je account nu te verwijderen? Al je gegevens liggen toch al op straat.

Categorie

Het blijkt dat Facebook alle informatie in maar liefst 29.000 categorieën plaatst. Niet alleen je familieleden, telefoonnummer, adres en hobby’s zijn bekend. Ze plaatsen je ook in het kopje: Koopt veel soep. De reclames die op jouw tijdlijn verschijnen, zijn gebaseerd op al jouw online gedrag. Bekijk jij dus veel kattenfilmpjes dan kun je zeker een reclame tegenkomen over kattenvoer.

Controleverlies

De vraag is alleen: wil jij dat zij deze informatie weten. Persoonlijk vind ik het een tweezijdig verhaal. Ik vraag mij vooral af tot hoe ver het uiteindelijk gaat. Prima dat ze weten dat ik veel soep eet. Maar wat gebeurt er wanneer ze elke stap uit mijn leven vastleggen? Betekent dit dat wanneer ik straks een dagje naar het strand denk te gaan, ik de volgende dag wordt overladen met strandaanbiedingen?

Het meest beangstigend is volgens mij het onbekende of beter gezegd het onbewuste. We verliezen zelf de controle. Het maakt niet meer uit wat je deelt op je sociale media want iedere stap die je zet wordt gevolgd. Je hebt er zelf niks meer over te zeggen. De enige keuze die je nog hebt is wat je doet met alle informatie die je krijgt.

(Bron: deGouda.nl)
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
14-04-2018 15:00