Liveblog: Coronavirus – aangescherpte maatregelen

Na het persbericht van gisteravond zijn de maatregelen tegen het coronavirus aangescherpt. Zo worden er nu forse boetes uitgedeeld als er mensen in groepen van 3 of meer rondhangen, alle bijeenkomsten zijn verboden tot en met 1 juni (ook met minder dan 100 mensen), kappers en schoonheidsspecialisten mogen hun beroep niet meer uitoefenen en burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Aantal positief geteste mensen in Nederland: 5560 Aantal doden in Nederland: 276 patiënten overleden Totaal aantal besmettingen Gouda: 17

 

Update 18:20 uur: Er komen steeds meer innovaties voor thuisblijvers. Een voorbeeld: Met Sketchcrawl Gouda kunnen mensen die thuis zitten leren tekenen. De tekencursus bevat 52 lessen en deze zullen via de social media van Sketchcrawl te volgen zijn.

Advertisements

Update 18:15 uur: Goud voor elkaar zorgt ervoor dat (oudere) mensen die hulp nodig hebben, dit ook kunnen krijgen. Zelf hulp nodig? Je kunt ook jezelf inschrijven.

Update 18:10 uur: De Nationale Molendag is ook afgelast. ”Wij hebben vanaf het begin van de corona-crisis de richtlijnen van de overheid gevolgd en ook nu houden we ons hieraan”, zegt Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen.

Update 16:35 uur: Contactloos betalen zonder code kan nu tot 50 euro in plaats van 25 euro. Bron: RTL Nieuws

Update 16:30 uur: Mensen houden de 1,5 m afstand nog niet allemaal aan in Gouda. En om de politie even te corrigeren: Degene in de video is Jandino Asporaat in plaats van Ali B.

Update 13:26 uur: Het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland is officieel geannuleerd. Het Nationaal Comité laat weten op zoek te gaan naar een alternatieve invulling van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Het Nationaal Comité spreekt verder nadrukkelijk de hoop uit dat betrokken overheden, sponsors en partners er alles aan zullen doen om de organisaties van de Bevrijdingsfestivals te blijven steunen op weg naar 5 mei 2021.

Update 13:20 uur: Er mogen minder klanten tegelijk in supermarkten en drogisterijen. Per direct worden het aantal klanten in de winkels beperkt. Winkels mogen nog maar 1 klant per 10 vierkante meter tellen. Een winkelwagentje wordt verplicht en de mandjes worden beperkt om drukte te vermijden. Bron: NOS

Update 12:26 uur: Nu.nl – De inkoopmanagersindexen (PMI’s) voor de Europese Unie, belangrijke graadmeters voor economische activiteit, hebben de grootste daling ooit doorgemaakt.

Update 12:20 uur: Boekenhandel Nieuwe Kans Boeken in Gouda is nog steeds open.

Update 12:16 uur: Ook de Plus in Gouda draagt zijn steentje bij.

Update 11:12 uur: De Goudse warenmarkten blijven open. De markt behoort tot de ‘vitale sector’ en maakt deel uit van de ‘voedselketen’. Wel zijn er voorzorgsmaatregelen genomen door de kramen verder uit elkaar te zetten. Ook zal de gemeente de drukte op de markt monitoren. Aan bezoekers wordt wel het advies gegeven om te denken aan hun eigen gezondheid en die van een ander. De belangrijkste regels daarvoor zijn: voorkom contact, houd voldoende afstand (1,5 meter) en betaal met pin. Dat zijn dezelfde regels die gelden bij het ‘gewoon’ boodschappen doen in de supermarkt. Bron: Theo Krins

Update 11:06 uur: Ook het Hommerson Casino aan de Wijdstraat sluit vandaag zijn deuren, meldt Raymond Aarsman op Twitter.

Update 11:00 uur: Ondanks de vele waarschuwingen vanuit de overheid in verband met het coronavirus, blijven inwoners toch de Goudse sportvelden opzoeken voor sport- en recreatieactiviteiten. SPORT•GOUDA roept alle Goudse inwoners, ook de jeugd, op om te stoppen met het gebruikmaken van de velden in de strijd tegen corona. Het sportbedrijf maakt dit vanaf vandaag nog duidelijker door het ophangen van spandoeken. Mocht het terrein toch betreden worden, dan geldt er een boete van €104,-.

Update 10:55 uur: Ook denkt The Gouda Shop mee aan oplossingen.

Update 10:40 uur: Davids Gelato meldt op de Facebookpagina dat zij thuis gaan bezorgen.

Update 10:36 uur: Er komt een tijdelijke voorziening voor tenminste drie maanden voor inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten, waaronder zzp’ers. Deze is gebaseerd op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), maar op punten worden de voorwaarden tijdelijk versoepeld.

Update 10:32 uur: Centrale eindexamens worden geschrapt. Bron: Telegraaf

Update 10:29 uur: Stadstoezicht Gemeente Gouda laat op Twitter weten dat het niet is toegestaan om gebruik te maken van de sportvelden, dit is voor de veiligheid en de gezondheid van de Goudse inwoners. Er zijn op de locaties bordjes opgehangen met verboden toegang. Zij zullen hier op controleren, een overtreding is dan ook €104.