Liveblog: andere aanpak corona in Gouda

We hebben iedereen in Nederland nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De essentie van de aanpak is: het virus maximaal controleren waarbij we vooral kwetsbare groepen willen beschermen. Als mensen geen contact hebben, dan kunnen ze anderen niet besmetten en verspreidt het coronavirus zich niet. Rutte tijdens de persconferentie op dinsdag 7 april: “Geen onnodige reizen en geen onnodig grensverkeer. Ik doe een beroep aan iedereen om Pasen thuis te vieren”, verduidelijkte Rutte. “Blijf thuis”, zei hij vervolgens in verschillende talen. Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat in de hand te houden, zei Rutte. “Dat is positief, maar we moeten nu volhouden. We zijn op de goede weg, we moeten dit samen doen en blijven volhouden.”

Aantal positief geteste mensen in Nederland: 27.419
Aantal doden in Nederland: 2.945 patiënten overleden
Aantal ziekenhuisopnames: 8.939

 

Update 18:09 uur: Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 35 gedaald naar 1303. Op maandag waren het er 1338. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend. Dit melden ANP en LCPS.

Update 17:07 uur: Banketbakkerij van Dijk doneert 2.100 Bereklauwen aan het Groene Hart Ziekenhuis.

Update 16:21 uur: Hart van Nederland: Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 35 gedaald naar 1303. Op maandag waren het er 1338. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend. Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1248 in Nederland. Dat zijn er 35 minder dan maandag (1283). 55 patiënten liggen in Duitsland, evenveel als maandag. De afgelopen 24 uur hoefden slechts negen mensen te worden verplaatst tussen de regio’s.

Het aantal mensen op ic’s is in het paasweekeinde met 88 gedaald.

Update 15:14 uur: Apple en Google rollen de komende maanden hun updates uit die contact tracing-functionaliteit met iPhones en Android-toestellen mogelijk maakt. Google geeft meer details over de werking op deze website. 

Zo werkt het
“Als twee mensen dichtbij elkaar komen, zullen hun telefoons anonieme gegevens op dagelijkse basis uitwisselen. Wanneer een individu dan de diagnose van COVID-19 krijgt, dan kan zijn telefoon via de cloud een lijst bereiken van alle mensen met wie hij in contact is geweest”, legt Google uit in een mededeling. “Daarnaast gaat de telefoon van een tweede persoon regelmatig een lijst downloaden van alle personen in zijn omgeving die positief hebben getest, en als er een match ontstaat dan krijg je daarvan een melding met het verzoek om contact op te nemen met de gezondheidsinstanties.” Volgens Google communiceert je telefoon gedurende twee weken met die van mensen waarmee je in contact bent geweest en nadien worden de uitgewisselde gegevens weer verwijderd.

 

Update 14:32 uur: RTL Nieuws meldt op hun website:

Leraren bezorgd: anderhalve meter afstand houden heel moeilijk

Scholen kunnen niet zomaar worden heropend, waarschuwt onderwijsbond AOb. Zo is het heel moeilijk om anderhalve meter afstand te houden op basisscholen, middelbare scholen en roc’s.

Misschien moeten klassen worden opgedeeld, maar volgens AOb-voorzitter Eugenie Stolk ‘kan een opdeling van één klas naar drie of vier groepen fysiek bijna niet’. De bond wil dat scholen pas opengaan als alle risico’s zijn onderzocht.

Update 13:53 uur: Het aantal positieve testuitslagen staat op een totaal van 27.419, dit betekent dat de uitslagen met 868 positief geteste mensen is gestegen ten opzichte van gisteren. Het totaal aantal overleden mensen in Nederland staat nu op een getal van 2.945 overledenen, dit zijn 122 meer overledenen dan gisteren. Met een stijging van 210 opnames, staat het totaal aantal ziekenhuisopnames nu op 8.939.

Update 13:15 uur: Vanmiddag om 15:00 uur start de nieuwe middagshow op GoudaFM met de naam Hallo daar! Dit is een speciaal gemaakte programma voor de ouderen in het verzorgingshuis in de corona tijden.

Update 13:13 uur: Het Reformatorisch Dagblad meldt:

Oostenrijk versoepelt beperkingen: „We liggen op koers”

In Oostenrijk zijn de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen dinsdag deels versoepeld. „We liggen op koers”, zei bondskanselier Sebastian Kurz. Veel winkels in het land mogen na een wekenlange sluiting de deuren weer openen. Het gaat om kleine zaken, bouwmarkten en tuincentra. Het is volgens Kurz aan de discipline van burgers te danken dat die kleine stap gezet kon worden richting het „nieuwe normaal”. Ondernemers krijgen nog wel te maken met beperkingen, zoals aangepaste openingstijden. Ook moeten medewerkers en klanten hun mond bedekken en afstand tot elkaar houden. Als het te druk is in een winkel, kan een boete worden opgelegd van 3600 euro.

Het uitgangspunt van de regering blijft volgens Kurz hetzelfde: „Zoveel vrijheid als mogelijk, zoveel beperkingen als noodzakelijk.” Het is de bedoeling dat andere winkels vanaf 2 mei de deuren weer kunnen openen. Later in die maand volgen dan ook horecazaken. De versoepeling van de maatregelen leidde dinsdag bij sommige bouwmarkten tot rijen buiten. Oostenrijkse media berichten dat klanten zich wel aan de regels leken te houden en mondkapjes droegen.

Update 11:53 uur: Ook brasserij LoeLoes start met het bezorgen en afhalen van gerechten.

Update 10:57 uur: Security.nl: ”Bij de inzet van apps om het coronavirus te bestrijden moet het kabinet kritisch kijken naar het nut, noodzaak en de maatschappelijke gevolgen om dergelijke apps in te zetten, zo laten zestig wetenschappen en experts in een brief aan het kabinet weten. Het kabinet maakte vorige week bekend dat het twee apps wil gaan inzetten. Een contact-tracing app die bijhoudt met wie gebruikers in contact zijn gekomen en waarschuwt wanneer een contact corona heeft en een gezondheidsapp waarmee coronapatiënten hun gezondheidssituatie kunnen doorgeven. De wetenschappers laten het kabinet weten dat ze geen ‘corona-apps’ willen zonder waarborgen voor grondrechten en aandacht voor de gevolgen die zeer ingrijpend kunnen zijn.”

Update 10:16 uur: Een blog van een ZZP’er over de komende (recessie) jaren. ”Voorlopig heb ik dus nog inkomen, de komende maanden. Met de lopende projecten kom ik het jaar wel door.”

 

Update 10:09 uur: Alle vakgroepen Huisartsgeneeskunde van de Nederlandse universiteiten gaan in één groot project in kaart brengen wat de landelijke aantallen Covid-19-patiënten zijn die intensieve en palliatieve zorg van huisartsen buiten het ziekenhuis ontvangen. Dat geldt ook voor het aantal sterfgevallen door Covid-19 die niet positief getest zijn. Dit meldt Maastricht University.

Update 09:50 uur: Kijk naar de berichtgeving van uw huisarts via brochure of de website en u zag dat nagenoeg alle activiteiten gericht waren op de eerstelijns aanpak van het coronavirus. Dat was en blijft noodzakelijk toen dit verderfelijke virus ons land overviel. Daarnaast was er capaciteit voor spoedzorg vrijgehouden. Alle andere medische werkzaamheden werden uitgesteld zoals controle op astma, suikerziekte of bloeddruk. Kortom alle afspraken zonder spoedkarakter komen verder weg op de agenda te staan.

Gaande de corona crisis worden knelpunten o.a. op deze manier opgelost
Op een rij gezet komt het bij de beschreven situaties er op neer dat:

  • Er door de huisartsen meer aandacht geschonken kan worden aan andere spoedzorg dan welke het coronavirus met zich meebrengt.
  • Het testen op corona geen potentiële patiënten in beweging brengt, maar dat zij thuis bezocht worden.
  • De huisarts, na gesprekken met oudere corona patiënten, een andere plaatsing dan in een ziekenhuis kan overlaten aan het Regionaal Transfer Punt
  • De ziekenhuizen geen tijd hoeven te besteden aan het onderbrengen van patiënten die verdere genezing of nazorg verdienen.
    Lees het volledige artikel hier. 

14-03-2020 09:55