"Leeuke" schrijf- en tekenwedstrijd voor kinderen

In het kader van de tentoonstelling Uitgelezen

 

Alle kinderen mogen meedoen aan een schrijf- en tekenwedstrijd rondom Gerard Leeu. Deze Goudse boekdrukker drukte het beroemde boek ‘Tweespraak der Creaturen’, waarin mensen en dieren bijzondere gesprekken voeren. Kinderen mogen voor deze wedstrijd een illustratie maken of een verhaal schrijven.

Advertisements

Museum Gouda organiseert samen met de Bibliotheek Gouda en Streekarchief Midden Holland een wedstrijd waarbij kinderen mogen kiezen uit twee mogelijkheden:

1: Kinderen ontwerpen een nieuwe illustratie bij het verhaal ‘De aap die boeken schreef’:

De aap had de gewoonte om veel boeken te schrijven. Maar nooit legde zij daar haar hart en ziel in. Terwijl ze schreef, kletste ze de hele tijd met anderen die bij haar stonden. Of ze luisterde naar hun verhalen. Daarom maakte ze veel fouten in de boeken, omdat ze niet oplette wat ze deed, maar opschreef wat er gezegd werd! Maar omdat ze niets wilde verbeteren, werden het rare verhalen. Niemand wilde die verhalen lezen, en niemand kocht haar boeken. Ze werd daardoor heel arm en zei: “niets zal de schrijver kunnen presteren, als je schrijft zonder hart en ziel”. (Deze tekst is een moderne hertaling.)

2: Kinderen schrijven een zelfverzonnen verhaal naar aanleiding van de illustratie die Gerard Leeu afdrukte bij ‘De aap die boeken schreef’:

86_gerard_leeu_vierkant

Wedstrijdvoorwaarden:

  • Alle kinderen van 6 t/m 13 jaar mogen meedoen.
  • Tekenwedstrijd: je mag alle teken- en schildertechnieken gebruiken. Het papierformaat is maximaal A3.
  • Schrijfwedstrijd: Lever je verhaal getypt aan (vraag je ouders evt. om te helpen), in maximaal 2 x A4 tekst, in lettergrootte 11.
  • Inzendingen (voorzien van naam, adres telefoonnummer, mailadres en leeftijd) kunnen tot en met 3 mei gestuurd worden of afgegeven bij Museum Gouda, t.a.v. Marleen van Lanen, Achter de Kerk 14, 2801 JX Gouda of naar marleen.vanlanen@museumgouda.nl.
  • De inzendingen worden tentoongesteld in Museum Gouda.
  • De winnaars ontvangen ‘leeuke’ prijzen.
  • De prijsuitreiking is op 13 mei 2015 om 16 uur in het Ruim van Museum Gouda.