Leerlingen GSG Leo Vroman winnen met project reis naar Ethiopië

Stef Siekman, Katja Schmahl, Yza de Ridder en Nikki Louwerse uit vijf atheneum van GSG Leo Vroman zijn met hun project ‘Wallnut’ uitgeroepen tot de winnaar van Imagine 2016. Ze winnen hiermee een reis naar het land waar het project gestart zal worden, Ethiopië.

Stichting Imagine Life Sciences organiseert jaarlijks de scholierenwedstrijd Imagine. Het doel van deze wedstrijd is onderzoek, onderwijs en ontwikkelingslanden met elkaar te verbinden. In de competitie wordt een wetenschapper aan scholieren gekoppeld. Prof. dr. Marc van der Maarel uit Groningen daagde de scholieren van de GSG Leo Vroman uit om een westerse technologie op het gebied van life science and technology te vertalen naar een ontwikkelingsland – Ethiopië.

Project met vele voordelen
De leerlingen werkten met de Jatropha curcas noot. De boom komt in de subtropen veel voor, groeit gemakkelijk op droge arme grond, maar is erg giftig. Het project van team ‘Wallnut’ is zo opgezet dat de plant vele voordelen voor de boeren heeft. Door van de planten een ‘muur’ te maken, wordt erosie voorkomen. Vruchtbare grond zal zo niet wegspoelen. Uit de zaden persen de boeren olie, waarvan zeep gemaakt wordt. De restproducten van de vruchten – seedcake – wordt gebruikt om briketten van te maken. Het gebruik van briketten voorkomt het kappen van bomen en dat is direct ook goed om erosie te voorkomen. De as kan gebruikt worden om de grond vruchtbaarder te maken.

Het startkapitaal dat de boeren nodig hebben is 300 euro. Dat bedrag wordt door de GSG Leo Vroman aan het project gedoneerd.

Advertisements