Kooplieden Goudse warenmarkt aan de kant gezet voor evenementen!

De Beste Warenmarkt van Nederland in 2015. Het evenementen beleid van de gemeente Gouda gaat echter loodrecht in tegen de belangen van de kooplieden die deze titel vorig jaar hebben ontvangen.
Evenementen zijn voor de gemeente Gouda blijkbaar belangrijker dan een wekelijkse gezellige markt in het centrum.
Kooplieden ervaren keer op keer een aanzienlijk omzetverlies omdat zij hun vaste locatie op moeten geven voor een evenement.

Er is veel overleg geweest tussen gemeente en de marktcommissie die de belangen van de kooplieden vertegenwoordigd.
De gemeente heeft toegezegd indien mogelijk deze evenementen samen te laten smelten met de warenmarkt. De praktijk leert ons nu echter dat van samensmelting weinig terecht komt.
Kooplieden worden verplaatst naar allerlei hoekjes op het marktplein en achter de waag. Dit heeft voor een aantal kooplieden vergaande omzetverliezen tot gevolg.

Een van deze gedupeerde ondernemers is Fred Klever van de Fa. A. van Greuningen en Zoon. Zijn Bloemen en Plantenkraam staat op de zaterdagmarkt tussen het Stadhuis en de Waag.
Deze locatie is tevens zeer geliefd bij organisatoren van evenementen. Een recent evenement is Sensationkaas. Dit evenement is bij uitstek geschikt om tussen de warenmarkt te laten plaatsvinden. Beide partijen kunnen hiervan profiteren.
Toch heeft de gemeente net als de voorgaande jaren hetzelfde aaneengesloten stuk van de warenmarkt vrijgemaakt voor dit evenement. Er is geen leergeld gehaald uit voorgaande jaren waarbij door de kooplieden is voorgesteld dit evenement beter te verdelen over de markt. Voordeel hiervan is dat niet ieder jaar dezelfde kooplieden hun vaste stek moeten verlaten. Dit jaar stond er een hele grote tent bijna de gehele zaterdagmarkt leeg op zijn locatie. Deze tent is vrijdag en zaterdagavond buiten de markttijden gebruikt voor een Theaterdiner en een slotfeest. De gemeente Gouda is bepalend in de toezegging van deze locatie aan een evenement. Jammer gemeente Gouda een gemiste kans.

Advertisements

Dat dit niet een incident is in het evenementenbeleid van de gemeente is duidelijk geworden toen de Fa. A. van Greuningen in augustus te horen kreeg dat eind november een sinterklaascircus op zijn plek komt.
Dit circus is al vanaf januari 2016 in de pen maar door communicatieproblemen over de omvang van de tent “maar even verplaatst”.
Voor Fred Klever van de Fa. van Greuningen en veel andere gedupeerde kooplieden is nu de tijd aangebroken actie te voeren tegen dit evenementenbeleid van de gemeente Gouda.
Door deze evenementen is zijn bloemen en plantenkraam dit jaar al 9 keer op een verplaatsing aangewezen met een aanzienlijke omzetderving tot gevolg.
Oneerlijk is hierin dat andere kooplieden slechts 1 maal per jaar worden verplaatst (kermis).
De gedupeerde kooplieden zijn in beraad voor verdere actie want promotie voor Gouda is prima maar niet door afbraak van bestaande hardwerkende ondernemers op de warenmarkt !