Kerk plaatst honderd zonnepanelen op het dak van de Oostpoort

Op het dak van gebouw de Oostpoort worden voor de zomer honderd zonnepanelen geplaatst. Dat heeft de PKN-gemeente besloten om het eigen energiegebruik duurzamer te kunnen opwekken. De panelen leveren 15.000 watt per jaar, ongeveer vijftig procent van het verbruik van de Oostpoort. De financiering gebeurt grotendeels via crowdfunding, waarbij gemeenteleden voor honderdvijftig euro een paneel kunnen adopteren.

“Dit is echt heel mooi nieuws”, zo vat Gert Olbertijn samen. Olbertijn is voorzitter van de denktank Groene Genade in de Oostpoort. “We willen dit al jaren. Eerder liep het steeds vast op de kosten en de financiering, maar nu was het aanbod echt te mooi om te laten lopen. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. En een Goudse ondernemer bood de panelen aan voor een bijzonder scherpe prijs.”

Crowdfunding voor zonnepanelen
Voor de financiering wordt gebruik gemaakt van crowdfunding, waarbij gemeenteleden voor honderdvijftig euro een zonnepaneel adopteren. Daarnaast heeft het college van kerkrentmeesters een bedrag van vijfduizend euro toegezegd. Eenzelfde toezegging is er van de Goudse werkgroep ‘kerk en milieu’.

De crowdfunding verloopt echter zo goed, dat Olbertijn hoopt dat alle honderd panelen geadopteerd worden door gemeenteleden. Olbertijn: “De eerste dag dat de actie liep, zijn er al 35 panelen geadopteerd.”