Keramiek van Theo Colenbrander te zien in Museum Gouda

Gouda – Vanaf 20 oktober wordt in Museum Gouda bijzonder keramiek van de veelzijdige vormgever Theo Colenbrander gepresenteerd. Colenbrander wordt gezien als de grondlegger van de art nouveau in Nederland. Naast zijn sieraardewerk werd hij ook beroemd als ontwerper van interieurs, tapijten en boekbanden. De bezoeker neemt in de presentatie een kijkje in de wereld van de ontwerper, die bekend staat om zijn gebruik van felle kleuren en grillige vormen. De presentatie is te zien t/m 2 juni 2019.

Kwetsbare ontwerpen

Aan het einde van zijn lange carrière werkte Theo Colenbrander (1841-1930) korte tijd voor Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda. Daarna trad hij in dienst van Plateelbakkerij RAM in Arnhem waar hij een groot aantal ontwerpen voor maakte. Bijzonder is dat hij zijn ontwerpen niet op papier tekende, maar direct met potlood en waterverf aanbracht op kwetsbare biscuits. Deze modellen dienden als voorbeeld voor de plateelschilders. Een aantal van zijn prachtige werken is nu te zien tussen de topstukken van het Gouds Plateel. De bezoeker ontdekt keramiek van jugendstil tot Amsterdamse school.

Een bijzonder inkijkje

De geëxposeerde biscuits van Colenbrander zijn door hemzelf van decor voorzien, inclusief de nodige aanwijzingen waar het de kleuren betreft. Hij gaf zijn kunstwerken stuk voor stuk een naam, variërend van ‘aardbei’ tot ‘kantwerk’ en van ‘bruisend’ tot ’warrig’. De presentatie biedt een bijzonder inkijkje in de wereld van de ontwerper.

Advertisements

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
18-10-2018 16:38