Jannika draagt gedicht voor tijdens plechtigheid 4 mei

Gouda – Het Goudse Comité 4 en 5 mei heeft Jannika Uittenboogaard uit klas 4 tto van Het Lyceum-havo van CSG De Goudse Waarden gevraagd tijdens de 4 mei-herdenking op de Markt het gedicht ‘Ben Ali Libi de goochelaar’ voor te dragen. Het gedicht is geschreven door Willem Wilmink en vooral bekend door de ontroerende uitvoering door Joost Prinsen.

‘Op een lijst van artiesten, in de oorlog vermoord,
staat een naam waarvan ik nog nooit had gehoord,
dus keek ik er met verwondering naar:
Ben Ali Libi. Goochelaar.’

Het Goudse Comité 4 en 5 mei benaderde Het Lyceum-havo vanwege hun project binnen het tweetalig onderwijs waarbij leerlingen senioren uit Gouda interviewen over hun ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor dit project ontving Het Lyceum-havo vorig jaar de Onderwijsprijs Zuid-Holland.

Advertisements

De interactie tussen de senioren en de leerlingen van Het Lyceum-havo is uniek. Na afloop van de vraaggesprekken zijn de leerlingen diep onder de indruk. “Deze mensen hebben echt honger gehad en moesten weer huilen toen zij vertelden over het Joodse jongetje dat werd meegenomen.” Op hun beurt ervaren de senioren de oprechte interesse van de leerlingen. Spil in het organiseren hiervan is Margreet Hendriks, vrijwilligster van het Verzetsmuseum.

De leerlingen ondertitelen de interviews in het Engels en hiervan wordt een DVD gemaakt die daarna niet alleen verspreid wordt op Engelse partnerscholen maar bijvoorbeeld ook bij het Verzetsmuseum. Zo wordt een stuk geschiedenis vastgelegd en persoonlijke verhalen bewaard voor volgende generaties.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

26-04-2018 16:58