Harry Trel zoekt zich te pletter naar lichtpuntjes

Links Harry Trel in betere tijden

Gouda – Als ondernemer aan de Lange Tiendeweg in Gouda en omgeving is Harry Trel al jarenlang een bekende met zijn dames- en herenmodezaak “De Zaak van de Laak”. Zijn bekendheid heeft hij mede te danken door het organiseren van de jaarlijkse Midzomer Markt en als voorzitter van de winkeliersvereniging Tiendeweg-Zeugstraat. Voor ons alle reden om zo’n kenner van de middenstand in Gouda eens naar zijn mening te vragen in deze beklemmende corona tijden. Wij kennen hem als realistische optimist maar houdt hij deze eigenschap ook nu overend?

Het wordt met de dag stiller in de stad
Door deze bekentenis was de toon gelijk al gezet. Trel liet hier duidelijk zijn realistische instelling blijken. Naar mate steeds meer winkels (moeten) sluiten is er minder interesse om de stad in te gaan. Wel ziet hij groeiende creativiteit om toch nog wat omzet te scoren. Thuisbezorgen is niet meer voorbehouden aan de gespecialiseerde bedrijven. Diverse middenstanders in diverse branches zien er een mogelijkheid in om de schade een beetje te beperken.

De uitverkoop uitstellen kan straks helpen
Niemand weet nog wanneer er weer ruimte gaat komen om zonder al te veel risico in de stad boodschappen te kunnen gaan doen. Vooral door een aantal ondernemers in de modebranche wordt een beroep op de regering gedaan om de officiële uitverkoopdatum te verplaatsen naar 1 juli. Als er voor die datum ruimte komt om weer winkels te bezoeken, bijvoorbeeld in de maand juni, hoeft men elkaar niet te verplichten om seizoensgebonden kleding gelijk al af te prijzen. Vooral kleinere zelfstandige ondernemers hebben dan toch al veel in moeten leveren.

Advertisements

Zit er nog een inhaalslag aan te komen?
Nu zo’n beetje alle bijeenkomsten met een feestelijk tintje afgelast zijn of worden, is er minder behoefte om eens wat nieuws te kopen. Corona heeft de stimulans om je in nieuwe kleren te hijsen behoorlijk om zeep geholpen. Er zal echter ooit een moment komen dat er weer bruiloften, recepties, verjaardagen en feestjes worden toegestaan. Over dat moment durft Trel nog geen voorspelling te doen. Daarentegen verwacht hij wel dat als we “losgelaten” worden er sprake kan zijn van een zogenaamde inhaalslag. Bijvoorbeeld omdat velen er naar uitkijken om na een noodgedwongen “kloosterleven” zich weer in iets nieuws te steken, achteraf alsnog de toegezegde cadeautjes te gaan kopen of cadeaubonnen te gaan inwisselen. Voor zover Trel het kan waarnemen heeft hij de indruk, dat zelfs online bestelling in de non-food sector afgenomen zijn. Niet zo vreemd als je elk uur van de dag hoofdzakelijk berichten hoort en ziet over het aantal opnames en overlijdensgevallen.

Voor de modebranche liggen de ontwerpen voor de wintercollectie al klaar
De vraag is alleen of er wel geproduceerd kan worden. Trel legt uit dat in het geval de middenstand de huidige collectie niet voldoende kan verkopen, deze nauwelijks in staat zal zijn om bij de fabrieken nieuwe bestellingen te doen. Geen geld, geen productie. Zo simpel is het. En als de fabrieken daardoor niet kunnen fabriceren, kunnen ontwerpers niets bij de fabrieken onderbrengen. Kortom, iedereen snakt naar het eerste lichtje aan het einde van de tunnel en dat vooral zij die al door corona is getroffen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

25-03-2020 10:50