Corona-maatregelen van Goudse apotheken lopen uiteen

Google Streetview

‘Een belangrijk bericht van uw apotheek’. Op de website van Goudse apotheken prijkt sinds gisteren deze titel boven hun bericht met Coronamaatregelen. Ondanks de standaardbrief die volgt blijkt niet iedere apotheek dezelfde regels te hanteren. Wat doen de apotheken precies om Coronabesmetting te voorkomen? Een rondgang.

In een apotheek komen veel mensen over de vloer met een zwakkere gezondheid. Een plek om extra voorzichtig te zijn met het besmettingsrisico van Corona dus. Een rondgang langs de apotheken leert dat de maatregelen strikt zijn, maar wel verschillen. Apotheken Benu en Rond bijvoorbeeld maken zo veel mogelijk gebruik van een afhaalautomaat buiten het pand. Apotheken Gouda Noord en Weijer laten de medicijnen binnen afhalen, al kunnen ze op verzoek ook worden thuisbezorgd. 

Apotheek Heerkens schakelde vorige week opvallend genoeg helemaal over op thuisbezorging. Daar is zij van teruggekomen. In een telefonische toelichting zegt een medewerkster dat de apotheker bezorgd was over het besmettingsrisico dat de bezorger met zich meebracht, wanneer hij na zijn ronde terugkwam in de apotheek. 

Advertisements

Binnen
Vaak moet je dus toch naar binnen bij een apotheek, maar reken daarbij wel op strikte regels. Zo geldt overal een maximum, variërend van 1 tot 4 personen. Ook is de plexiglas plaat die we inmiddels kennen uit de supermarkten aanwezig. Er wordt verder gevraagd 1,5 meter afstand te houden ten opzichte van anderen. 

Opvallend is dat er een maximum is gesteld aan de hoeveelheid pijnstillers die klanten mee mogen nemen. Bij apotheek Benu mag je bijvoorbeeld nog 2 doosjes ibuprofen en paracetamol meenemen, bij Grendel is dat zelfs 1 doosje. De apotheken melden dat ze ‘geen mondkapjes op voorraad [hebben] en kopen deze ook niet in’. Ook wijzen ze erop dat hamsteren van medicijnen niet nodig is.

Voor- en nadelen
De enige Goudse apotheek die op de website niets over Corona vermeldt is apotheek Weijer. Zij spreken in hun antwoordapparaat wel over maatregelen. Apotheek Heerkens stuurde zijn klanten bovendien een e-mail, onbekend is of iedere apotheek dit heeft gedaan. 

Apotheek Weijer licht telefonisch toe dat bij de voorkeur voor bezorging het medicijn wordt thuisbezorgd, maar dat dit ook afhangt van de huisarts. Als die verzoekt de medicijnen thuis te bezorgen dan volgen zij dit op. Wil een client het medicijn thuisbezorgd krijgen vanwege de Coronacrisis, dan is dit ook mogelijk. 

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

 

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

 

 

 

25-03-2020 15:37