Gouda is op zoek naar Goudse Geheimen

Gouda – Tijdens de Goudse Kaasfeesten vertelden enthousiaste Gouwenaars hun Goudse Geheim. Burgemeester Schoenmaker trapte af op de Markt met het geheim van de Goudse Johan Cruyf die een akkefietje had met Jacoba van Beieren. Geheimen werden gedeeld over bier en kaas, het oude Weeshuis en het ontstaan van het klooster in de Middeleeuwen. Er werd zelfs een geheim onthuld in de Martelkamers van museum Gouda.

Het ophalen van deze verhalen is één van de eerste activiteiten in aanloop naar het 750-jarig jubileum van Gouda in 2022. Gouwenaars die vertellen wat Gouda zo bijzonder en uniek maakt. Dit kan te maken hebben met de rijke historie maar ook met persoonlijke verhalen die verbonden zijn met een bijzondere plek in Gouda. Tijdens de Goudse Kaasfeesten zijn gisteren de eerste Goudse Geheimen onthuld.


Online platform
Gouwenaars worden uitgenodigd om hun bijzondere verhaal te delen op het online platformwww.goudsegeheimen.nl dat ook op 31 augustus gelanceerd is. Een verhaal over een onontdekte plek, een opvallende gebeurtenis of een bijzondere Gouwenaar. De mooiste verhalen worden gebundeld op het online platform, zodat iedereen ze kan lezen. Met een mobiele telefoon kan binnenkort bekeken worden welke Goudse Geheimen er in de buurt zijn.


Geheimen werden onthuld op allerlei plekken in de stad
De burgemeester deelde in de stralende zon een geheim over Johan Cruyf. De zoon van de burgemeester van Hoorn die Jacoba van Beieren beledigde en in 1426 in Gouda onthoofd werd. In de martelkamers van het museum vertelde Paul Abels zeer levendig een verhaal over een kleermaker die een geheime boodschap over moest brengen, maar gemarteld werd tot hij verklapte van wie de boodschap afkomstig was. Naast historie kwamen ook nieuwe verhalen aan bod. Gerben Roskam deelde historische- en liefdesgeheimen van So What. En een groep kinderen van het Jeugdtheaterhuis speelde de sterren van de hemel in de Agnietenkapel, waar ze samen met het publiek een interactief toneelstuk opvoerden over het vertellen van verhalen.

Gouda 750 jaar stadsrechten
Gouda viert in 2022 haar 750-jarig jubileum. In aanloop naar 2022 zullen diverse activiteiten georganiseerd worden en zal Gouda met haar inwoners, ondernemers, organisaties en verenigingen gezamenlijk werken aan een memorabel jubileumfeest. Een jubileum waarbij zowel de rijke historie als het huidige en toekomstige Gouda aandacht krijgen. Eén van de eerste activiteiten is het ophalen van ‘Goudse Geheimen’.

(Foto: Remco Gielen)