Di. 19-9: Voorlichtingsavond over leven met dwang

Gouda – Dinsdag 19 september vindt er een gratis voorlichtingsavond over leven met dwang plaats in Gouda. De bijeenkomst wordt gehouden in Gebouw De Veste, Ridder van Catsweg 300 in Gouda en begint om 19.30 uur. Alle ge├»nteresseerden zijn van harte welkom. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Onrust staat centraal bij iemand met dwangklachten. Iemand met een dwangstoornis heeft last van steeds terugkerende dwanggedachten (obsessies) en/of dwangmatige handelingen (compulsies) of verzamelwoede (hoarding). Dwanggedachten zijn gedachten die mensen weliswaar zelf hebben, maar die ze wel vreemd, hinderlijk en overdreven vinden. Ze kunnen die gedachten niet tegenhouden. Dwanghandelingen zijn herhalende handelingen die iemand op dezelfde speciale manier moet doen. Bijvoorbeeld het steeds opnieuw alles controleren of schoonmaken. De innerlijke onrust wordt echter niet weggenomen door het uitvoeren van dwangmatige handelingen. Zowel voor de persoon met dwang als voor de omgeving kan het een grote belasting zijn.

Tijdens deze voorlichtingsavond vertelt een ervaringsdeskundige hoe het is om te leven met dwangklachten en hoe je hiermee omgaat. Een professional gaat dieper op het onderwerp in, vertelt welk hulpaanbod er is en geeft omgangsadviezen.

De organisatie is in handen van het Samenwerkingsverband GGZ Voorlichting in de regio Midden-Holland. Voor meer informatie: bel 0182 563600 of mail naar preventie.gouda@rivierduinen.nl.

Op www.rivierduinen.nl/agenda staat meer informatie over voorlichtingsavonden en cursussen bij GGZ Rivierduinen.