Gooi geen vet in de wc of door de gootsteen

Frying cheese ball

Gouda – Bakt u ook lekker oliebollen of andere hapjes met de feestdagen? Vang het vet of de olie hiervan dan na het bakken op in een lege fles of pak en lever het in bij een inzamelpunt voor vet of breng het naar de milieustraat.

Spoel het vet in ieder geval niet door de gootsteen of toilet. Want vet verstopt het riool. Vet en olie mogen wel in de gewone afvalbak. Maar wist u dat van vet heel makkelijk biobrandstof kan worden gemaakt? Dat is een goed en duurzaam alternatief voor de fossiele brandstoffen waarvan de voorraad eindig is. Gooi vet en olie daarom niet in de afvalbak, maar lever het apart in bij de milieustraat of een inzamelpunt voor vet bij u in de buurt.

Vet verstopt het riool
Vet en olie vormen een groot probleem in Gouda. Het riool heeft regelmatig last van vastlopende pompen omdat er spullen door de wc en gootsteen gaan die niet in het riool thuishoren. Dit is bijvoorbeeld frituurvet, luiers, maandverband, tampons, mondkapjes en schoonmaakdoekjes. Als vet of olie in contact komen met koud water stolt het en dan plakt het aan de rioolbuizen. Door de steeds dikker wordende laag raakt het riool verstopt en lopen de pompen vast.

Advertisements

Vooral schoonmaakdoekjes en (frituur-)vet zorgen voor problemen in het riool van Gouda. De doekjes lossen (vaak) niet op en vormen samen met vet een bal in de pomp van het gemaal. De pomp loopt vervolgens vast. Vet verstopt de rioolbuizen en de pompen. Mondkapjes, schoonmaakdoekjes, luiers, maandverband en tampons kunt u weggooien bij het restafval. Uw (frituur)vet en olie kunt u gratis inleveren bij de milieustraat of een inzamelpunt voor vet.

Inzamelpunten Gouda:
Hoogvliet – Nieuwe Gouwe 2801 SB Gouda
Hoogvliet – Gouda 2801 SB Gouda
Coop – Gouda 2803 BB Gouda
Hogeschool Driestar Educatief 2803 PD GOUDA
Atletiekvereniging Gouda 2803 PH GOUDA
Hoogvliet – Plataanstraat 2803 SW Gouda
GZC Donk – Tobbepad 2 2803 WH Gouda
Ruiterclub Bloemendaal 2804 AA Gouda
Kinderboerderij De Goudse Hofsteden 2804 AB Gouda
Plus Koornneef 2805 CA GOUDA
Plus – Gouda 2805 CA Gouda
MCD – Gouda 2805 HV Gouda
Jumbo Gouda Sportlaan 2806 HC GOUDA
Mozaiek Wonen 2807 AT Gouda

21-12-2020 16:05