Geslaagd turnweekend in Waddinxveen

Maar liefst 400 turnsters, verdeeld over tien wedstrijden. Bijna 100 enthousiaste vrijwilligers, tientallen juryleden en vele medewerkers van de KNGU. Vier grote containers met turnmateriaal… En twee dagen lang volle tribunes. Dat waren een aantal ‘ingrediënten’ van de ¼ finale NK en de EK-kwalificatie in Waddinxveen, op 14 en 15 maart. De KNGU organiseerde het grote evenement in sporthal De Dreef, in samenwerking met de Waddinxveense dans- en turnvereniging TOOS.

TOOS wil graag elk jaar een ¼ finale turnen organiseren in het Gouwedorp. Het ene jaar voor de dames, het jaar daarop voor de heren. Maar dit was de eerste keer dat de vereniging ook een EK-kwalificatie mocht organiseren voor de dames. Dat betekende dat de toeschouwers dit jaar werden getrakteerd op turnoefeningen van een nog hoger niveau. Aan de EK-kwalificatie deden zes Oranje-turnsters mee: Noël van Klaveren, Dyonnailys Supriana, Eythora Thorsdottir, Sanne Wevers, Reina Beltman en Isa Maassen. Lieke Wevers nam ook deel aan de wedstrijd, maar deed eigenlijk ‘buiten mededinging’ mee.

Voor de Europese Kampioenschappen 2015 in Frankrijk zijn er voor deze turnsters twee kwalificatiemomenten. De eerste in Waddinxveen en de tweede op zaterdag 21 maart a.s. in Tilburg. De hoogste score van de twee EK-kwalificaties telt mee en bepaalt uiteindelijk wie in aanmerking komt voor één van de vier beschikbare plaatsen in Montpellier. Eythora Thorsdottir van S.V. PAX – Haarlemmermeer behaalde tijdens de eerste EK-kwalificatie de gouden medaille, met een score van 53.500. Noël van Klaveren van Turnz Amsterdam behaalde zilver en de derde plaats was voor Reina Beltman van GTV De Hazenkamp.

Ook een aantal deelneemsters van TOOS deden tijdens het toernooi in Waddinxveen goede zaken. Zij werden onder andere aangemoedigd door wethouder Martijn Vroom (o.a. verantwoordelijk voor sport). Daphne Spruytenburg behaalde in de categorie 2e divisie junior – met 20 deelneemsters – een zilveren medaille. Ze werd 1e op sprong met een 12.534, 2e op vloer en 5e op balk. Dat betekent dat ze ruimschoots door is naar de halve finale NK. Ook Lotte Janssen kwam uitstekend mee in deze categorie. Zij haalde vooral hoge cijfers op brug en vloer en eindigde in het eindklassement op de 5e plaats. Sabrina Saddoug had meer moeite in het sterke deelnemersveld. Haar 17e plaats was helaas net niet voldoende om door te stromen naar de volgende ronde.

Angelica Oudenaarden turnde haar kwartfinale in de categorie 2e divisie senior. Ze eindigde als 3e op het toestel balk en ook 3e op vloer. Maar op het onderdeel brug kwam de jonge Waddinxveense fors in de problemen, door een brugleertje dat los schoot. Hierdoor kelderde ze in de klassering naar een 11e plaats. Maar omdat ze door is naar de halve finale van het NK, krijgt ze nog minimaal één kans op revanche.

Esmée de Jong en Dominique van Kesteren turnden in de categorie 2e divisie jeugd. Zij vochten voor wat ze waard waren en lieten op alle toestellen mooie oefeningen zien. Dominique van Kesteren werd 5e op balk en Esmée de Jong haalde haar beste scores op sprong (8e) en brug (10e). Maar in een categorie waarin veel turnsters al voor het tweede jaar meededen, vielen de twee ‘debutanten’ in het eindklassement net buiten de boot, met een 17e en een 16e plaats. Hun scores beloven echter veel voor volgend jaar, wanneer zij nogmaals in dezelfde categorie turnen.

Willem Jan Kerkhoven en Monique de Vos, die namens TOOS een groot deel van de organisatie op zich namen, kijken terug op een ‘zeer geslaagd’ weekend. ,,Veel mensen hebben niet in de gaten hoeveel er bij zo’n ¼ finale NK komt kijken. We hadden ruim 200 taken waarvoor we vrijwilligers nodig hadden, zoals het opbouwen en afbreken van de toestellen, de catering, het geluid, het begeleiden van groepjes en de tijdwaarneming’’, vertelt Monique de Vos.

Willem Jan Kerkhoven vult aan: ,,Bijna 100 vrijwilligers hebben zich met hart en ziel ingezet, om van dit evenement een succes te maken. Het ging daarbij onder meer om leden van onze vereniging, ouders, trainers en andere mensen die TOOS een warm hart toedragen. Ik heb uitgerekend dat we er met z’n allen zo’n 900 tot 1000 manuren in hebben gestopt. Dan kun je best spreken van een heel intensief weekend. Maar als alle 10 de wedstrijden dan voorspoedig verlopen en de deelneemsters en het publiek reageren zo positief, dan is het al die inspanning méér dan waard.’’ Voor de turnvereniging vormen de wedstrijden, naast contributies van leden en bijdragen van sponsors, bovendien een mooie (extra) inkomstenbron. ,,Zo kan er weer geïnvesteerd worden in toestellen of ander materiaal.’’

turnen