Fietsparkeerproblemen in ‘boodschappenstad’ Gouda

Gouda – Op een beetje zonnige zaterdag springen veel Gouwenaren op de fiets voor een boodschap of een drankje op een van de terrassen. De Markt, de Agnietenstraat, het terrein voor de HEMA en de Marktpassage: fietsen puilen uit de rekken en staan lukraak geparkeerd op stoepen en pleinen. In het Parkeerplan van de Gemeente Gouda wordt de stad omschreven als een ‘boodschappenstad’: Gouwenaars gaan graag op de fiets hun boodschappen halen, want de binnenstad is goed bereikbaar en je kunt je fiets altijd relatief dicht bij de winkels parkeren. Het is alleen wel goed zoeken naar dat gaatje in het fietsenrek…

Knelpunten
In het voorjaar van 2019 is er onderzoek gedaan naar fietsparkeergelegenheid in de binnenstad van Gouda. Als jij ook een fietser of een oplettende shopper bent, zul je de knelpunten direct herkennen: de stalling voor de HEMA op de hoek van de Nieuwstraat, de stalling naast de Nieuwe Marktpassage, de fietsparkeergelegenheid voor de Albert Heijn aan de Markt en die voor de Bram Ladage bij de Wijdstraat. Allemaal populair, want inderdaad parkeren we onze fiets graag zo dicht mogelijk bij onze bestemming.

In het onderzoek wordt ook de chaotische verkeerssituatie in de Agnietenstraat aangehaald. Deze is nu nog iets chaotischer dan een jaar geleden met de verbouwingen van Intertoys en de Marktpassage, maar vorig jaar werd al geconstateerd dat voor fietsers en wandelaars onduidelijk is wie zich waar mag begeven.

Advertisements

Een derde knelpunt: de fietsenrekken worden steeds minder gebruikt. Deze ‘voorwielmoordenaars’ volstaan niet voor fietsen met hippe, dikke banden, leuke mandjes, rekjes of kinderzitjes en je kunt er geen los fietsslot aan bevestigen.

De hamvraag is natuurlijk: is er een plan van de gemeente Gouda om deze knelpunten aan te pakken?

Pilot Fietsparkeren binnenstad
Dat plan ligt er: de pilot Fietsparkeren binnenstad. Omdat de drukte zich vooral voordoet bij de HEMA en de passage, richt de pilot zich op dat terrein. De volgende werkzaamheden staan op de planning:

  • Herinrichting parkeergebied met belijning en bebording
  • Verwijsborden met instructies voor veilige parkeerplekken achter de Waag
  • De fietsenrekken verdwijnen, fietsnietjes worden geplaatst. De nietjes maken het mogelijk je fiets vast te zetten met een fietsketting en zijn ook geschikt voor fietsen met kratjes.
  • Er worden fietscoaches ingezet in de pilotperiode om mensen te helpen bij het parkeren van hun fiets of door te verwijzen naar andere parkeerlocaties.

De ruimte achter De Waag biedt perspectief, want deze plek is goed bereikbaar en ligt direct bij het winkelgebied. In het plan is rekening gehouden met de evenementen en activiteiten die er enkele keren per jaar plaatsvinden en is gekozen voor uitneembare fietsnietjes. Ook op deze plek moet een duidelijke belijning aangebracht worden om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten.

Het is nog onduidelijk wanneer de pilot start, maar een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat dit naar verwachting nog dit jaar zal zijn. De pilot Fietsparkeren binnenstad zal drie maanden duren.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

28-02-2020 14:40