Vier bijenhotels erbij in Bodegraven-Reeuwijk

Het voorjaar komt eraan en dat betekent dat ook dit jaar het team van ‘Bodegraven-Reeuwijk Zoemt’ alle inwoners oproept om de gemeente weer volop te laten zoemen. ‘En we zijn ontzettend blij dat we kunnen aankondigen dat er in de lente minimaal vier bijenhotels bij gaan komen. Eentje in Reeuwijk-Brug, een bij Landal de Reeuwijkse Plassen en ook het wijkteam Bodegraven Zuid gaat een hotel plaatsen’, aldus het initiatief waarbij de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk nauw is betrokken.

Bovendien komt er een extra bijenhotel op het Lucassenlaantje in Reeuwijk-Brug. Vorig jaar is daar tijdelijk een kleiner hotel geplaatst dat dit voorjaar vervangen zou gaan worden door een grotere broer. Omdat het aan arbeidskracht relatief te kostbaar bleek te zijn om dit hotelletje te verplaatsen naar een andere locatie, is in overleg besloten om de kleinere variant te laten staan.

“Op 22 maart is het de landelijke zaaidag en we nodigen iedereen uit om aan de slag te gaan en ook de tuinen te ‘verbloemen’. Overigens zijn platte daken vaak eveneens geschikt om bij- en insectvriendelijk te maken’’, vervolgt Bodegraven-Reeuwijk Zoemt’.

Advertisements

Tegenwoordig zie je overal ideeën waarbij bijvoorbeeld een aantal tuintegels eruit worden gehaald om plaats te maken voor groen. Een aantal jaren geleden was de ‘harde’ tuin populair, tegenwoordig is het groen & bloem. Dit is niet alleen goed voor de bijen en insecten, maar het klimaat verandert en we krijgen steeds vaker te maken met hevige regenval. Overtollig regenwater loopt nu eenmaal makkelijker weg tussen groen dan op tegels.

‘Bodegraven-Reeuwijk Zoemt’ benadrukt dat het niet de ‘huis-tuin-en-keuken honingbij is die bedreigd wordt, maar de wilde bij. Tientallen soorten staan al op de lijst van ‘bedreigd’ of zijn inmiddels uitgestorven. Een prettige bijzaak is dat vrijwel alle wilde bijen niet of nauwelijks kunnen steken!

De gemeente zet actief in op een ecologisch bermbeleid waarbij over een aantal jaar ook de bermen volop in bloei staan. Daarbij hoort een maaibeleid en het zou enorm jammer zijn wanneer nu juist jouw ingezaaide stukje niet opkomt of wordt gemaaid.

Meer informatie o.m. op de Facebookpagina Bodegraven-Reeuwijk Zoemt, de site https://www.operatiesteenbreek.nl/, of www.bijenlandschap.nl.

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

28-02-2020 14:33