Effe mee doen met de Goudse Bokbierwandeling

Gouda – Vanaf oktober kiest Weekblad deGouda iedere week een activiteit uit in de agenda om op bezoek te gaan. Hoe gaat het er eigenlijk aan toe bij die club voor klaverjassen, bij de open dag van de langlaufvereniging of bij het Repair-café? Deze week: de Goudse Bokbierwandeling.

Voor het derde jaar organiseerde Biercafé De Goudse Eend de Goudse Bokbierwandeling, op zaterdag 20 oktober. Als liefhebber van een goed glas speciaalbier een leuk evenement om aan deel te nemen. Het idee is dat je in één van de zes deelnemende cafés een stempelkaart koopt, waarmee je bij deze cafés een (proef)glas bokbier krijgt en een bijpassend hapje.

Om een uur of vier in de middag lopen we De Goudse Eend binnen, ik vind namelijk dat we moeten starten bij de organisator. De barmannen zijn al druk in de weer met proefglazen en na ons komt er weer een groepje binnen met stempelkaarten. Dat ziet er gezellig en veelbelovend uit! We kunnen kiezen uit maar liefst vier verschillende bokbieren en we krijgen als hapje in bier gestoofd gehakt op een blaadje witlof. We weerstaan de verleiding om langer te blijven zitten, want met de stempelkaarten op zak kan de wandeling nu echt beginnen, dus op naar het volgende café.

Advertisements

We besluiten achter de Sint-Janskerk langs te lopen. Vandaag is het ook Zotte Zaterdag in Gouda en het lijkt ons leuk om hier tijdens de wandeling ook even te kijken. Het is druk in de binnenstad en je waant je achter de Sint Jan echt even in middeleeuws Gouda. We nemen ook een kijkje in de Jeruzalemkapel, deze kennen we nog uit de tijd dat sociëteit de Gonz hier was gevestigd. Beter gezegd, wij verbleven hier elk weekend tot in de late (of vroege) uurtjes. Het pand is volledig gerestaureerd en verbouwd, erg leuk om weer even herinneringen op te halen. Een stukje verderop, bij de museumtuin, wordt ons gevraagd of we een foto willen maken van een groepje toeristen. We lopen verder langs de kraampjes met middeleeuwse kooplui en muzikanten.

Onze tweede stop is Restaurant Bij Ons. Hier is het ook gezellig druk met bokbierwandelaars en ik kom zelfs een oud-collega tegen. We krijgen een heerlijke bitterbal van hert, geserveerd op een klein leistenen plaatje met daarbij een proefglas Texels bok. Genieten!

 

Door naar onze derde stop en de stemming komt er al aardig in. We vervolgen onze route over de Markt, waar Zotte Zaterdag net ten einde loopt. In Cafeetje Heeeurlijk heerst een gezellige sfeer met Nederlandstalige muziek (‘Ademnood…’ van Linda Roos en Jessica) op de achtergrond. We zoeken een plekje aan een van tafeltjes. De gasten aan de bar informeren nieuwsgierig wat iedereen toch met die stempelkaarten komt doen? Is het soms ‘Bokbiermaand?’ Nee, het is alleen vandaag wandelen en genieten. Na ons proefglas en een paar blokjes kaas, kies ik voor een route richting de visbanken, Peperstraat, Kuiperstraat, Houtenstraat en Vest voor onze volgende stop: De Kleischuur.

We gaan op het terras aan het water zitten en we krijgen eerst het hapje geserveerd en daarna ons biertje. Anders zou het bier ‘doodslaan’ en dat is natuurlijk zonde. De serveerster geeft ons een gedetailleerde uitleg over het geserveerde hapje, een bruchetta met onder meer paprikahumus en chorizo, heerlijk! Daarna volgt een al even gedetailleerde uitleg over ons glas bokbier. Dit maakt het proeven toch net iets specialer.

De vier proefglazen zijn ons al behoorlijk naar het hoofd gestegen en in de benen gezakt… en de wandeling gaat weer terug naar de Markt. Bij De Tapperij wordt ons vriendelijk verzocht om binnen de bestellen, de stempel ligt immers binnen bij de bar. Voorzichtig probeer ik daarna om twee glazen en twee bordjes zonder morsen buiten te krijgen. Ik weet meteen weer waarom ik niet in de horeca werk.

Het wordt tijd voor onze laatste stop: Grand Café Central. Het is inmiddels donker geworden en de Markt met de terrassen ziet er gezellig uit. Met een kaarsje op tafel laten we ons laatste biertje en hapje, een stukje stokbrood met paté, goed smaken.

Het was een zeer geslaagde middag, die hopelijk volgende jaar weer een vervolg krijgt. Misschien volgend jaar, bij het eerste warme lentezonnetje, een Lentebokroute door Gouda? Eventueel met de keuze voor vegetarische hapjes?

Eerder verschenen in de serie Effe meedoen met….

– De Goudse Spellendag (deGouda Digitaal, 19 oktober)
– Het Inspiratie-café Nelson (deGouda Digitaal, 12 oktober)

 

 

 

 

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

27-10-2018 11:35