Nonnenwater op de schop, Stenen eruit, groen erin

Gouda – Het Nonnenwater dankt zijn naam aan het klooster dat er vroeger stond. De oude zwartwit foto’s laten een gracht zien in het midden van de straat. Als je er nu bent, zie je de oude huizen, nieuwbouw en in plaats van water veel stenen. Jeroen van Leuken, Wens Rupert en Evelien Ploos van Amstel vinden dat het anders moet in hun straat. Een burgerinitiatief waar de hele straat aan meedoet.

Jeroen vertelt hoe het begon. “Toen mijn vrouw en ik hier vier jaar geleden kwamen wonen, hadden we een housewarming voor de buren. De straat kwam al snel ter sprake. Vijf jaar geleden is het Nonnenwater opnieuw ingericht, maar het is erg versteend. Dat wilden we veranderen. We bespraken het idee om als bewoners wat bakken en kleinschalig groen neer te zetten. Ik kwam in contact met de programmamanager water van de gemeente Gouda. Dat was in de zomer toen we stevige buien en daardoor wateroverlast hadden.”

Meer groen in de straat
Het bleek een goed moment. De gemeente is bezig met klimaatbestendigheid van de binnenstad. De bewoners legden hun wens voor meer groen daar neer. Anne van Loenen, student van de TU delft, maakte ontwerpen voor de hele binnenstad. Uitgangspunt was: hoe zou de binnenstad er over dertig jaar uit kunnen zien? De ontwerpen werden afgelopen zomer gepresenteerd en de gemeente wil deze ontwerpen gebruiken om de hele binnenstad klimatologisch door te rekenen. Die uitkomsten duren nog een jaar.

Jeroen: “Daar willen we niet op wachten. Laten wij gewoon de eerste stappen gaan zetten. Het vraagt wel meer tijd dan we in eerste instantie dachten. Dat merk je pas als je ermee aan de slag gaat.” In het ontwerp is ruimte voor veel groen en een mini gracht. De hele gracht terug zoals vroeger is geen optie. Wens: “Dan moeten er parkeerplaatsen verdwijnen en moet alles worden uitgegraven. Dat loopt in de miljoenen. Het wordt een minigracht met een verbinding naar de grote gracht.”

Stenen eruit
De buurt heeft overlegd en de tekeningen bekeken. Eerst halen ze de stenen in het middenstuk weg en het uitgraven komt later. De bedoeling is om een soort bedding te maken die langzaam afloopt. Wens: “Als er een zware regenbui komt zakt het water zo in de grond. Het kan ook gewoon droog komen te staan. Daar moet je de beplanting op aanpassen.” Of ze zelf kunnen afgraven, moet nog bekeken worden. Thijs van Hees, de landschapsarchitect die ook betrokken was bij het singelparkinitiatief, heeft goede adviezen over de grond en de beplanting.

Burgerinitiatief
De gemeente en betrokken wethouders steunen dit burgerinitiatief en zijn enthousiast vertelt Jeroen. “We hebben een klein bedrag gekregen van de gemeente om de eerste stappen te zetten. Het liefst willen we dit jaar al beginnen, voordat de eerste vorst zich aandient.” Er ligt een hoofdriool in de gracht en dat heeft consequenties. Er zijn geen plannen om het riool en overige leidingen te vervangen. Evelien: “De plannen moeten goed uitgewerkt worden en dan gaan ze naar de gemeente. We kunnen natuurlijk niet zomaar wat gaan doen. We wilden eigenlijk al beginnen maar we moeten ons nog even inhouden.”


Voor elkaar en met elkaar
De primaire drijfveer van de buurtbewoners is het groener en leefbaarder maken van de straat. Jeroen: ”De stenen eruit, groen erin. Een plek waar kinderen kunnen spelen, de leefbaarheid verbeteren.” De gemeente helpt met de afvoer van de stenen en waarschijnlijk met aanleveren van compost vertelt Evelien. “We zijn van plan om zoveel mogelijk zelf te doen, ook het onderhoud. We doen het voor de buurt, voor elkaar en met elkaar. Ik merk dat we zo ook meer contact met elkaar krijgen.”

De hele buurt doet mee
De bewoners van het Nonnenwater staan te trappelen om aan de slag te gaan. Ze hoeven het niet alleen te doen, er komt steeds meer versterking bij. Jeroen: “We hebben al een flinke groep met bewoners maar er komen ook steeds meer mensen bij van omliggende straten. Ze vinden het fantastisch en willen meedoen. Het is meer dan alleen het Nonnenwater, het is ook de buurt eromheen.”
Op de tekening staat een treurwilg en de buren zouden het geweldig vinden als die boom ook echt in de straat komt. Het past precies bij de straat en bij het water, vindt Evelien. Wat ze vooral hopen is dat dit burgerinitiatief andere buurten inspireert. Samen de handen uit de mouwen steken om je straat mooier en leefbaarder te maken.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

 

27-10-2018 11:15