Di.30-06: Expositie stadsgezichten Jeroen Hermkens

De Goudse stadsgezichten van Jeroen Hermkens in Museum Gouda

Jeroen Hermkens bivakkeerde vijf maanden lang als “artist in residence” in de Jeruzalemkapel. Op uitnodiging van Museum Gouda schilderde hij stadsgezichten. Zowel de kern als de randen van de stad. Directeur van Museum Gouda, Gerard de Kleijn, selecteerde de meest aansprekende schilderijen om in zaal 14 te exposeren. De tentoonstelling is van 30 juni t/m 6 september 2015.

Hermkens schilderde de afgelopen maanden op verzoek van Museum Gouda gezichten op Gouda, als ware het landschappen. Zijn schilderijen lijken geboetseerd, de verf wordt gekneed in gedempte kleurvlakken die dicht op elkaar worden gezet. Hermkens maakte o.a. werk bij de haven, op industrieterreinen rond Gouda. Ook maakte hij het schilderij ‘Koudasfalt’, door Museum Gouda aangeschaft, en uiteraard ook te zien in de tentoonstelling.

Jeroen Hermkens laat zien hoe het idyllische Gouda door spoorwegen, rivieren en bedrijfsterreinen omgeven wordt. Hij ziet de schoonheid van een spoorviaduct, een betoncentrale, een zandoverslag, een chemische fabriek. Een ongewone kijk op Gouda. Robuuster, een stoere stad.