‘De vraag naar zonnepanelen explodeert’

Gouda – Hij stelt zich aan Weekblad deGouda voor als Piet Francken, maar in Gouda kent iedereen hem als ‘Piet Zonnepaneel’. Sinds zeven jaar voorziet hij met zijn bedrijf Solar King huizen, kerken en scholen van zonnepanelen. De vraag ernaar explodeert. Dat doet hem goed en niet alleen omdat hij dan werk genoeg heeft, het gaat hem ook om onze planeet waarvoor we verantwoordelijkheid dragen.

De overheid heeft een belangrijke taak in het stimuleren van mensen om hun verantwoordelijkheid op energiegebied te pakken. Maar dan moet de voorlichting wel goed zijn, en dat is niet altijd het geval, vindt Piet. “Het is allemaal niet zo duur en ingewikkeld als door de overheid wordt voorgespiegeld.” Aan het bureau in zijn woning in de Zoutmanstraat gaat Piet er eens goed voor zitten. Hij wil zijn verhaal kwijt. Alle woningen moeten energieneutraal worden en dat moet voor iedereen bereikbaar zijn, ongeacht de portemonnee. Dat is in het kort wat hij wil zeggen.

“Voor mij gaat het in Gouda snel genoeg”, zegt Piet over het aantal zonnepanelen dat op de daken verschijnt. “De orderportefeuille is goed gevuld. Ik heb nu twee ploegen draaien. Maar als ik kijk naar wat er in Groningen gebeurt, dan kan het me niet snel genoeg gaan. We moeten snel actie ondernemen, ook voor de toekomstige generatie.” Piet hoeft niet meer te werken, hij is eigenlijk al lang met pensioen. Maar achter de geraniums zitten is niets voor hem, hij blijft graag zinvol bezig.

“De gevolgen van de opwarming van de aarde zullen voor Nederland nog wel meevallen. Wij kunnen hogere dijken bouwen, maar wat gaat er in Afrika gebeuren? De woestijnen houden we niet tegen. In een stad als Kaapstad is nu al geen water meer. De Afrikanen zullen aan proberen naar de overkant te komen, hier is nog wel te eten.”

Het is deze problematiek die hem bezighoudt. “Het is een hoofdstuk dat je op een gegeven moment beetpakt. Je gaat ermee aan de gang. Je ziet mogelijkheden: plaats zonnepanelen en een warmtepomp, steek je nek uit. Daar moeten we met z’n allen naartoe.”

Energieneutrale woningen hebben de toekomst, met zonnepanelen en warmtepompen die evenveel energie kunnen leveren als het gezin in de woning verbruikt. “Ons huis is honderd jaar oud”, wijst Piet om zich heen, “en alles draait hier volledig op zonne-energie. In de zeven jaar dat de zonnepanelen op dit huis liggen, hebben we zeven- tot achtduizend euro uitgespaard op onze energiekosten.”

Lening

“Dan zeggen de mensen: ja Piet, jij hebt makkelijk praten, maar je moet er wel de centen voor hebben om te kunnen investeren.” Je kunt er heel goedkoop geld voor lenen, maar dat weten de meeste mensen niet.” Hij wijst op de site www.energiebespaarlening.nl. Het steekt hem dat veel mensen hiermee niet bekend zijn en dat de overheid op dit punt geen goede voorlichting geeft. “Hier kun je het geld tegen een laag rentetarief lenen en in vijf tot zeven jaar terugbetalen. De kosten van de lening zijn lager dan dat wat men moet betalen aan de energieleverancier. Dus je bespaart en je investeert in zonne-energie.”

‘Het is veel simpeler’

“Ik denk dat het allemaal simpeler is dan wat de overheid zegt. Volgens de overheid kost het plaatsen van een warmtepomp in bestaande huizen rond de 10.000 euro. Ik zeg: het kan voor minder dan de helft hiervan. Dat heb ik op de nodige plekken al bewezen. De overheid moet daar veel duidelijker in zijn en ook wijzen op de mogelijkheid om te lenen, waardoor het voor veel meer mensen bereikbaar wordt.”

Het is allemaal niet zo duur en ingewikkeld als wordt voorgespiegeld. Het is jammer dat niet iedereen dat weet, want het kan mensen weerhouden te investeren zonnepanelen en een warmtepomp (haalt warmte uit de buitenlucht waarmee het huis kan worden verwarmd).

‘Er kan veel meer’

Het energiegebruik van een huishouden is helemaal op te vangen door zonnepanelen en warmtepomp. Het vergt een investering die je in 5,5 jaar hebt terugverdiend, zegt Piet. Wil je helemaal energieneutraal in je huis leven, dan moet je ongeveer 5000/6000 kilowatt halen uit je zonnepanelen. Dat betekent dat er zo’n twintig tot dertig op dak moeten liggen. Lukt dat niet, dan is het volgens Piet altijd nog rendabel om met minder zonnepanelen een deel van de energiebehoefte in te vullen.

“De gasprijzen gaan de komende tijd verdubbelen. Al heb je maar de helft van het aantal zonnepanelen, dan hoef je al de helft minder gas te betalen.” Niet elk dak heeft veel ruimte voor de panelen. “Allemaal onzin”, vindt Piet. “Er kan veel meer dan iedereen denkt.”

Cv-ketels

Waren zonnepanelen zeven jaar geleden toen Piet met zijn bedrijf startte nog redelijk nieuw, inmiddels is bijna iedereen er wel van overtuigd dat ze zinvol zijn. “Het denken van de mensen is 180 graden gedraaid”, ervaart Piet. Zeker nu de overheid wil dat binnen drie jaar in nieuwbouwhuizen geen cv-installaties meer worden geplaatst, maar dat ze worden verwarmd door een warmtepomp of een andere duurzame manier van verwarmen. Piet is bij met deze ontwikkeling. Het is nodig om de aarde te redden. “Doe wat je eraan kunt doen”, is zijn motto.

‘Plaats zonnepanelen en een 
warmtepomp, steek je nek uit.
Daar moeten we 
met z’n allen naartoe’

www.solarking.nl

(Bron: deGouda Digitaal, elke vrijdagavond online)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

06-05-2018 13:00