Gouda, stad van bioscopen

Cinema Gouda, Burgemeester Jamessingel. (Foto: Nico J. Boerboom)

Gouda – Weekblad deGouda publiceert maandelijks een historisch verhaal van Oud Gouda, met dit keer als onderwerp: Gouda, stad van bioscopen. Al meer dan drie jaar heeft Gouda aan de noordzijde van het station een hypermoderne bioscoop met zes zalen, Cinema Gouda. Eigenlijk telt de stad zeven bioscoopzalen.

Cinema Gouda, Burgemeester Jamessingel. (Foto: Nico J. Boerboom)

Het Filmhuis aan de Lethmaetstraat is een kleine, maar volwaardige bioscoop. Gouda heeft in het verleden altijd twee of drie cinema’s gekend. Aan het begin van de vorige eeuw waren er nog reizende bioscopen. In 1910 kwam er een vaste bioscoop in de zaal van Kunstmin, met Kerstmis 1911 konden de Gouwenaars kiezen uit vier bioscopen, de zaal Kunstmin van sociëteit Ons Genoegen, Gouda Vooruit aan de Hoogstraat, Cinema Pathé aan de Kleiweg en een drijvende bioscoop, Alhambra Flottante, die met kerst in de Vest lag.

Filmhuis, Lethmaetstraat. (Foto: Nico J. Boerboom)
Film en variété

Cinema Pathé verdween in 1912, een jaar later kwam er een nieuwe bioscoop op Kleiweg 45 tegenover de voormalige rooms-katholieke kerk. De bioscoop had een rooms-katholieke directeur die er niet voor terugschrok om al te blote dames uit de films te knippen. In 1923 veranderde hij de naam in Apollobioscoop.

Met zijn grote belangstelling voor film en met zijn even grote kapitaal – hij was directeur van een papierfabriek – opende hij op de hoek van Kleiweg met het Regentesseplantsoen een grotere bioscoop, het Thalia Theater. De filmvoorstellingen werden afgewisseld met variété. Een voorbeeld daarvan is het programma van 2 april 1921, dat begon met de film ‘Een concurreerend echtpaar’. De hoofdfilm was ‘De
Operazanger’.

Het Thalia Theater. (Foto: 1987 SAMH)

In die tijd van de stomme film werd het geluid in de zaal verzorgd door een echte operazanger, de heer Princello, die tegelijkertijd explicateur bij de getoonde films was. Als onderbreking zong Princello nog een extra liedje en er was een optreden van de komische draadkunstenaars ‘Flik en Flok’.

Bioscoop in de Schouwburg; Kunstmin. (Foto: 1970 SAMH)
‘Gejaagd door de wind’

In 1931 werd aan de Oosthaven alweer een bioscoop, De Réunie, geopend in een zaal achter de gelijknamige sociëteit. De concurrentie was hevig, want de geluidsfilm deed op 9 januari in datzelfde jaar zijn intrede in het Thalia Theater en op 10 januari in de Schouwburgbioscoop (Kunstmin), De Réunie volgde twee jaar later. Met de introductie van een echte kleurenfilm in 1939, ‘Gejaagd door de wind’, moest je ook in Gouda er op tijd bij zijn om de film nog te kunnen zien. Na de oorlog draaiden er films in De Réunie, De Schouwburgbioscoop en het Thalia Theater.

Réunie bioscoop. (Foto: 1980 SAMH)

Het Filmhuis werd in 1976 geopend, De Arcadebioscoop in het kazernegebouw aan de Agnietenstraat kwam er in 1987 en staat sinds Cinema Gouda zijn deuren opende, weer leeg.

Arcade bioscoop. (Foto: Nico J. Boerboom)
Bioscoopzaal Arcade. (Foto: 1987 SAMH)

(Bron: deGouda Digitaal, elke vrijdagavond online)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

05-05-2018 12:00